hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csendes a röszkei határ
Kevesen próbálkoznak a megerősített műszaki határzár átlépésével

2017. 06. 17.
A téli hónapokban tapasztaltakhoz képest is jelentősen visszaesett az illegális határátlépések száma a déli határon, ahol május elseje óta dupla kerítés akadályozza a migránsok bejutását az országba. A műszaki határzár megerősítését célzó munkálatok végeztével úgy tűnik, a határvédelem által okozott „kellemetlenségek” is mérséklődtek Röszkén.

A múlt héten az ország területén összesen tizenkilenc embert tartóztattak föl és kísértek vissza a rendőrök a kerítésen túlra – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság e hét elején az MTI-t. A megelőző héten – május 1-jétől 7-éig – ez a szám hetvenhét volt. A március 28-tól hatályos jogszabályok alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a rendőr az ország területén bárhol feltartóztathatja és visszakísérheti a határzárhoz a jogellenesen hazánkban tartózkodó külföl-dit, ha nem merült föl bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

Más, külső határszakaszokon – a román és az ukrán határon – összesen huszonnégy határsértőt fogtak el az elmúlt héten – derül ki a rendőrségi összesítésből. A legnagyobb fogást egy tizenegy főből álló csoport jelentette, akiket Gyula és Elek térségében tartóztattak fel a rendőrök péntek hajnalban. A tizenegy külföldi a zöldhatáron Romániából érkezett, mindannyian iraki állampolgárnak vallották magukat. Nem tudták igazolni személyazonosságukat, sem azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyar­országon, ezért a rendőrök előállították őket, majd meghallgatásukat követően még aznap délután átadták őket a román hatóságoknak. A gyanú szerint a migránsokat egy bolgár embercsempész segítette, akit a magyar határvédelem jelzése alapján román területen fogtak el.

Az illegális határátlépések számának jelentős visszaesését a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, Kontrát Károlynak a második kerítés átadásakor mondott szavai is alátámasztják, miszerint „összességében csökken a nyomás” a déli határon. Kontrát az újabb határzár-kiegészítést azzal indokolta, hogy várhatóan a jövőben ismét számítani lehet arra, hogy erősödni fog a migráció. Hozzátette, a hivatásos állomány határvédelmi tevékenységét is nagyban megkönnyíti az újabb kerítés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!