hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Célpontban a kereszt
Miért támadják a koptokat Egyiptomban?

2017. 06. 01.
Közvetlenül húsvét előtt két robbantás is történt Egyiptomban két kopt templom előtt. A robbantásokat később az Iszlám Állam vállalta magára. Az országban statáriumot hirdetett a kormány. Miért támadják a keresztényeket a Közel-Keleten?

2013 nyarán volt szerencsém látni Kairóban, hogyan támadja meg a felheccelt tömeg a Szent Márk katedrálist. Az emberek már ott voltak a katedrális főbejárata előtt – repkedtek a kövek és a Molotov-koktélok a katedrális felé.

A hátsó bejáraton keresztül jutottunk be az épületbe, koptok tucatjain keresztül verekedve át magunkat, akik megvédeni jöttek a templomot. A pattanásig feszült hangulatban alig tudtuk megszólítani az embereket, végül az egyik pap elmondta, hogy vérvád miatt támadják a templomot. A muszlim tömeget azzal heccelték fel, hogy a katedrálisban egy, az iszlámra áttért nőt tartanak fogva.

Bár a rendőrség órákkal később feloszlatta a zavargást, az, hogy ki heccelte fel a muszlim tömeget, aminek egyébként a derékhadát a katedrális szomszédságában lakók adták, sosem derült ki teljes bizonyossággal. A koptok, akikkel beszéltem, a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezetre mutogattak, akik a forradalom után sikeresen delegáltak elnököt az ország élére egy rövid ideig. 2013-ban őket puccsolta meg az azóta is hatalmon lévő Abdel Fattah al-Szíszi- kormányzat. Katonai hatalomátvétel történt: az új elnök és teljes adminisztrációja az egyiptomi hadseregből érkezett, mely közismerten szekuláris.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!