hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börtönbe küldték a keresztény kormányzót
Politikai és vallási okok a bírósági döntés mögött Indonéziában

2017. 06. 08.
Istenkáromlás és az iszlám gyalázása miatt ítélték két év börtönre Dzsakarta leköszönő kormányzóját. A keresztény vallású Basuki Tjahaja Purnama neve a következő elnökként is felmerült Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában.

Mint megírtuk (Trollok harca – Hamis vádakkal buktatták meg a keresztény kormányzót Indonéziában. Hetek, 2017. április 28.), az 51 éves politikus, akit többnyire csak Ahok néven emlegetnek, 2014-ben az indonéz főváros első kínai és az elmúlt fél évszázad egyetlen nem muszlim vezetője lett. Az áprilisban lezajlott választások során politikai ellenfelei a muzulmán radikálisokkal összefogva buktatták meg. Ebben döntő szerepe volt annak, hogy a kormányzót – egyik kampánybeszédét kiforgatva – az iszlám káromlásával vádolták meg, amiért bíróság elé is kellett állnia. Független elemzők úgy vélekedtek, hogy nem sok esélye van arra, hogy elkerülje a börtönbüntetést, istenkáromlási ügyekben ugyanis a legritkább esetben születik felmentő ítélet Indonéziában. Ennek egyik oka, hogy az 1965-ban alkotott vonatkozó jogszabály egyfajta „gumiparagrafus”, amelyet az adott politikai széljárásnak megfelelően lehet alkalmazni, és akár teljesen életszerűtlen ítéletek igazolására is alkalmas.

Eközben Ahok népszerűsége – a lejárató kampány enyhülésével – újra emelkedésnek indult.

A választási vereséget követően a dzsakartai városháza előtti tér megtelt virágokkal és bátorító üzenetekkel, a keresztény politikus neve pedig a 2019-ben esedékes országos választásokon mint elnökjelölt is felmerült.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!