hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árnyak a múltból
Listák és ügynökügyek 2017-ben is

2017. 06. 08.
Moszkovita újságírókról, moszkovita diplomatákról és moszkovita kormánytagokról szóló cikkek és listák láttak napvilágot az elmúlt napokban, miközben egy volt miniszter­elnökről és egy kormányközeli lelkészről is kiderült ügynökmúltja. A hatalom és az ellenzék egymásra mutogat, pedig egyaránt felelősök azért, hogy nálunk még mindig nem teljesen ismerhető a pártállami múlt.

Apestisracok.hu április óta közöl cikksorozatot olyan diplomatákról, politikusokról és ma is befolyásos baloldali és liberális újságírókról, akik közös jellemzője, hogy az egykori Szovjet­unióban tanultak, és hogy a rendszerváltás után is töretlenül ívelt a karrierjük.

A portál által bemutatott, többségében az ellenzékhez sorolt személyek sorsában a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO) a közös nevező: a szovjet elitképző intézményt a kommunista titkosszolgálat, a KGB toborzóhelyének tartják. A magyar külügy még a rendszerváltás előtti években is küldött ki megbízható hallgatókat az intézménybe. „Többségükből nagyon sikeres ember lett, közel húszan még most is diplomataként dolgoznak, mások az üzleti világban helyezkednek el” – állapítja meg a cikk szerzője. 

A napokban az LMP is összeállított egy listát az MGIMO-n végzett magyarokról, ezen azonban jelenlegi kormánytagok, főképpen államtitkárok és helyettes államtitkárok szerepelnek: többségük a külügyminisztériumban, illetve a belügyminisztériumban dolgozik, de van köztük miniszterelnöki fő­tanácsadó és nagykövet is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!