hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Albán sors
Egy nép a nagyhatalmak ütközőzónájában

2017. 06. 08.
Koszovó függetlensége nyomán máig nem nyugodtak le a kedélyek a Nyugat-Balkánon. Ezt jelzi, hogy Macedóniában hiába sikerült nemzetközi nyomásra megválasztani egy albán származású házelnököt, súlyos zavargások törtek ki válaszul. A belgrádi sajtó újra Nagy-Albánia létrehozásáról ír, és az iszlamizálódásra hivatkozva titulálja veszélyesnek a „szkipetárokat”, de az újra éleződő feszültség ma még inkább nemzetek, mint vallások közöttinek tűnik. A Koszovó 2007-ben kikiáltott függetlenségét támogató európai közösség abban eltökéltnek látszik, hogy nem engedi, hogy az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő közel nyolcmillió albán egy nagy államban egyesüljön.

Az albán kifejezést továbbra is sokan pejoratív jelzőként használják Európában, bár Albánia roham­léptekkel igyekszik felzárkózni mind gazdaságilag, mind társadalmilag – mondta lapunknak egy albán nemzetiségű, magyar állampolgárságú tanárnő, Alina.

„Siptárok” – a délszláv nyelveken így nevezik a koszovói albánokat, akikről a volt Jugoszláviában évtizedekig azt tanították, hogy iskolázat­-lanok, sok gyerekük van, és muszlimok. Ebben a szóban messze több a lenézés, mint az „oláh”, „tót”, „román” vagy a „bozgor” kifejezésekben, kifejezi egyúttal a „vitathatatlan” szerb felsőbbrendűséget is. A szerbek és horvátok utálhatják, gyűlölhetik egymást, de nem nézik le a másikat, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan a „siptárokat”, akikre jellemzően ugyanazzal a megvetéssel gondolnak.

Út a függetlenségig

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!