hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyermekfeleségek
Minden percben 28 kiskorú lányt adnak férjhez

2017. 05. 18.
Az UNICEF adatai szerint világszerte több mint 700 millióra tehető azoknak a nőknek a száma, akik 18. életévük betöltése előtt léptek házasságra. Közülük minden harmadik, azaz közel 240 millió 15 év alatti volt, amikor férjhez adták őket. Számuk évente 15 millióval gyarapodik. A kiskorúakkal kötött házasságok a Föld országainak kétharmadára, legnagyobbrészt Közép-Ázsiára, a Közel-Keletre és Afrikára jellemzőek. Emellett a jelenség nagy arányban van jelen Latin-Amerikában, és a menekülthullámmal beszivárogni látszik Európába is.

A gyermekkori házasságnak komoly következményei vannak, hiszen az esetek többségében együtt jár a családtól illetve a barátoktól való elválasztással, és a közösségi aktivitás teljes megszűnésével, ami jelentős negatív befolyással bír a lány-feleségek mentális és fizikai egészségére. Azok a lányok, akik 18 éves koruk előtt férjhez mennek, általában nem tanulnak tovább, és az esetek túlnyomó többségében hamarosan teherbe esnek.

A Der Spiegel összeállítása szerint ez történt az etiópiai Abayneshsel is, aki nagyon tehetséges tanulónak bizonyult az iskolában, és orvos szeretett volna lenni. Ám álmai 14 éves korában szertefoszlottak, amikor férjhez adták. Nevét férje családja Jematára változtatta, így a lány számára Abaynesh azt a személyt szimbolizálja, aki szeretett volna lenni, de nem volt rá lehetősége. Bár minden vágya az volt, hogy továbbra is tanulhasson, amióta férjhez ment, nem jár iskolába, hanem férje családjában végez házimunkát. Reggelente, még hajnal előtt útnak indul, hogy friss vizet hozzon a folyóról: előrehaladott terhessége ellenére húsz literes ballonban cipeli a vizet.

Etiópiában a lányok gyakorlatilag kétféle módon mennek férjhez. A frigy leggyakrabban a két érintett család közötti megegyezéssel jön létre. Ha azonban a lányos család nem megy bele az „üzletbe”, előfordul, hogy az ifjú arát elrabolják, ami után a vonakodó család nem tehet mást, mint hogy elfogadja a házasságot. A 20–24 éves etióp nők több mint 40 szá­zalékát gyerekként adták férjhez, és a jelenleg 15 és 49 év közötti nők háromnegyedét még csecsemő korában körülmetélték. Annak ellenére, hogy a kormány hivatalosan tiltja a beavatkozást, titokban mégis sok esetben alkalmazzák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!