hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szíria 2016
A felkelés elbukni látszik, a vérengzés folytatódhat

2017. 01. 06.
Az idei év mindenféleképpen vízválasztónak tűnik a szíriai polgárháborúban. Törökország szárazföldi offenzívát indított, míg az oroszok által megtámogatott és a vereséget éppen elkerülő Aszad elnök és csapatai elfoglalták Aleppót. Az ENSZ nemhogy azt nem tudta elérni, hogy az érdekelt felek a tárgyalóasztalhoz üljenek, de még a vegyi fegyverek bevetését sem volt képes megakadályozni. Az országban népirtás zajlik, egyre inkább szektáriánus alapon.

Amikor ezeket a sorokat írom, még javában zajlik a nyomozás a meggyilkolt orosz nagy­követ, Andrej Karlov ügyében. A gyilkosa – aki egyébként a török készenléti rohamrendőrség tagja és Erdogan elnök testőre volt – halott. Ami biztosan tudható, hogy az elkövető azt kiabálta, hogy a nagykövet meggyilkolása bosszú Alleppóért.

A város elvesztését követően Törökországon és az EU-n végigsöprő terrorhullám jól jelzi, hogy a Szíriában zajló egyre mocskosabb és véresebb polgárháború sarokkövéhez érkezett – a mostani terrormerényleteket már korántsem biztos, hogy az Iszlám Állam követte el. Lehetett más szélsőséges iszlamista szervezet is – van belőlük egy jó néhány Szíriában. Most pedig a legfontosabb városukat veszítették el. Nézzük végig, hogy milyen események vezettek el eddig.

2016 januárjának végére az orosz légierő és különleges egységei olyan mértékben erősítették meg a zömében síita milíciákból (értsd iráni és libanoni önkéntesek) álló szíriai kormányerőket, hogy Aszad elnök defenzívából offenzívába kezdhetett. Az eredeti ok az orosz fegyveres beavatkozásra, miszerint a felkelők hamarosan elfoglalhatják Damaszkuszt, az ország fővárosát, és elmozdíthatják az elnököt, pontot téve a 2011-ben kitört forradalom végére, megszűnt. A jelen­tős utánpótláshoz jutott kormányzati erők visszaverték a lázadók szárazföldi támadásait, több városukat pedig ostromgyűrű alá vonták. A szíriai és orosz légierő válogatás nélkül bombázott civil célpontokat, több városban pedig szabályszerűen éhínség tört ki. Teljes városok éltek füvön, macskákra vadászva, mivel még a humanitárius segélyek sem jutottak be a folyamatos légitámadások miatt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!