hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevesen voltak, sokan maradtak
Botrány a román forradalmárok nyilvántartása körül

2016. 12. 17.
Számos rendellenességet talált a román miniszterelnök ellenőrző testülete a forradalmárigazolványok kibocsátásával kapcsolatban – írja a testület honalapja. Az ellenőrzés nyomán arra jutottak, hogy a forradalmárok nyilvántartására vásárolt számítógépes program használhatatlan, így a nyilvántartások számtalan pontatlanságot, sőt sok hamis adatot is tartalmaznak. Az ellenőrzések során arra is találtak példát, hogy olyan személyek is kaptak forradalmárigazolványt, akik 1989-ben mindössze ötévesek voltak. A botrány egyre szélesedik, az egykori forradalmárokat tömörítő testületek és a forradalom emlékét őrző egyesületek az ügy gyors és maradéktalan vizsgálatát követelik.

A botrány régóta érlelődött – mondja lapunknak Hamar Alpár a marosvásárhelyi forradalmárokat tömörítő December 21. Marosvásárhely Mártírváros szervezet elnöke. Hamar Alpár Benjámin 21 éves volt a kommunizmus megdöntésének idején. Ott volt a tüntetők között az élvonalban, és nem hitt a szemének, amikor bekerítették őket, és lőni kezdtek rájuk.

„Akkor jöttem haza a katonaságból, és azt hittem, hogy csak figyelmeztető lövéseket adnak le a levegőbe. A Romarta üzlet előtti parkban hasra feküdtem, és amikor fedezékbe akartam vonulni, akkor lőtték át mindkét lábamat” – emlékezett vissza az eseményekre. A vásárhelyi szervezet elnöke szerint a korrupció átszőtte mára a forradalom emlékezetét is, így annak megtisztítása nem várhat tovább. Az elmúlt évek során a tízezer főt tömörítő szervezetek száma megduplázódott, felduzzadt, és számos politikai kedvezményezett is bekerült közéjük – sorolja a problémákat a vásárhelyi szervezet elnöke.

A honlapon közzétett dokumentum szerint 2013-ban a forradalmárok ügyeivel foglalkozó államtitkárság 20 850 darab olyan mágneskártyát osztott szét, amelyekkel ingyenesen lehet közlekedni a bukaresti metrón, jóllehet Bukarestben és Ilfov megyében összesen csak 7736 forradalmárt tartottak nyilván. Az idézett forrás szerint a 2014-es leltárkor 2356 forradalmár iratait egyszerűen nem találták az archívumban. Hamar Alpár szerint az elmúlt évtizedek során egyre többen éltek vissza a forradalmár státuszukkal, de a hatóságok csak most kezdtek komoly kivizsgálásba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!