hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rektori széktől az antifasiszta ellenállásig
Szent-Györgyi Albert életének kevéssé ismert epizódjai

2017. 01. 06.
Jövőre lesz hetven éve, hogy munkásságának elismeréseként megkapta az orvosi és élettani Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert. A tudós akkoriban a szegedi egyetem tanszékvezetői pozícióját töltötte be, elévülhetetlen érdemeket szerezve a biokémia hazai felvirágoztatásában. Szent-Györgyi azonban nem csupán kutatóként, tanárként és rektorként vonult be történelmünkbe: a tudós a ’30-as, ’40-es évek közéletében, közgondolkodásának alakításában is komoly szerepet vállalt.

Szent-Györgyi a romantikus 19. század szülötteként egyszerre akart mindent: világraszóló tudományos eredményt, és remek, kalandokban bővelkedő életet. A tudósok közül ebben ő hasonlított legjobban a művészet és az irodalom prométheuszi alakjaihoz – olvasható a teljes életművét feldolgozó életrajzi könyvben, amely egy magyar származású amerikai író, Ralph W. Moss fél évtizedes kutatómunkájának eredményeként jelent meg a ’80-as évek közepén, előbb az Egyesült Államokban, majd néhány évvel később Magyarországon. Az azóta három kiadást megélt könyv írója oknyomozó újságírókat megszégyenítő részletességgel és pontossággal tárja elénk a világhírű magyar tudós élettörténetét, sikereit és kudarcait, győzelmeit és bukásait. Több fejezetet szentel a Szegeden töltött tizenhárom évnek is, amelyről sok minden elmondható, de hogy unalmas lett volna, azt biztosan nem.

Amikor Szent-Györgyi Albert 1931 januárjában Szegedre érkezett, hogy elfoglalja a felkínált tanszékvezető egyetemi tanári állást, még ő maga sem sejthette, hogy épp ebben a korábbi állomáshelyeihez mérten „álmos” vidéki városban fogja elérni legnagyobb tudományos sikereit, mint ahogy azt sem, hogy – a korábbi évtizedek küzdelmeinek folytatásaként – a harcokból is bőven kijut majd neki a Tisza partján.

A motorbiciklis professzor

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!