hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vöröseltolódás
Egykori nyilasok a kommunista rendszerben

2016. 09. 24.
A zuglói nyilasok pere 1966-ban kezdődött Budapesten. Pontosan tíz évvel az 1956-os forradalom után. A szocializmus leglátványosabb „igazságügyi eljárását” nem véletlenül időzítették erre az évre.  A Kádár-rendszer üzenetnek szánta a „fasizálódó” NSZK-nak, példát akart statuálni a környező országoknak, és egyben biztosítani a Szovjetuniót hűségéről, arról, hogy a derék kommunista vezetés nem hagyja büntetlenül a múlt rendszer hóhérait és a „fasiszta felkelőket”. Az igazságszolgáltatás azonban messze nem volt alapos és teljes körű, számos egykori nyilas megtalálta számításait a kommunista rendszerben is.

A kommunista blokkhoz tartozó NDK hírhedt Állambiztonsági Minisztériuma (Stasi) egyik bevett módszere volt a „zsidókártya” kijátszása az „imperialista” NSZK-val szembeni versengésben. Titkos ügynökeik Nyugat-Németország különböző városaiban antiszemita feliratokat fújtak az épületekre, közterekre (például horogkereszteket festettek a kölni zsinagóga falára), meggyalázták az izraelita temetőket és fenyegető leveleket küldtek a zsidó hitközségek vezetőinek. Nefelejcs fedőnéven futó titkosszolgálati műveletük célja az volt, hogy „fasisztának” állítsák be a nyugatnémeteket, és egyúttal eltereljék a figyelmet a saját soraikban lappangó náci veteránokról.

A Kádár-rendszer vezetői a nemzetközi helyzet fokozódását látva elérkezettnek látták az időt arra, hogy hatalmas médiavisszhanggal megspékelt nyilas (kirakat)pert kerekítsenek, amellyel bizonyítják a világ előtt, hogy a „rothadó kapitalizmussal” szemben a szocialista táborban leszámolnak a nácikkal.

Miért pont 1966?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!