hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sárkány ellen sárkányfű?
Orvosi tanácsokat csak hiteles forrásból gyűjtsünk be

2016. 10. 01.
Hogyan tudjuk laikusként ellenőrizni az interneten keringő egészségügyi információk valóságtartalmát? Valóban eltitkolja az igazi gyógymódot a gyógyszerlobbi? Facebookos megosztásunkkal tényleg jót teszünk embertársainknak? Dr. Szántai-Kis Csaba gyógyszerész-kutatót kérdeztük, milyen szempontok szerint tájékozódjunk, hiszen a saját egészségünkről van szó.

Az internet tele van az egészségre, illetve betegségre vonatkozó tanácsokkal, gyógymódokkal. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy információ (például, hogy együnk sok dinnyehéjat, mert jó az agydaganatra) mennyire hiteles?

– Nem egyszerű a kérdés, sokszor még szakmabelieknek is komoly utánajárást igényel eldönteni egy-egy állítás valóságtartalmát. Például tavaly megkérdezték a véleményem egy előadásról, amiben egy klór-dioxid nevű vegyület felhasználásáról volt szó. Ebben az esetben azért volt nehéz véleményt mondani, mivel az előadó használta a tudományos előadások formai kellékeit, másrészt a klór-dioxid oldatát külsőleg használják fertőtlenítésre, de belsőleges felhasználása kérdéses. Talán az a legfontosabb, hogy az interneten található természettudományos állításokat ne fogadjuk el automatikusan. Mindenképpen érdemes több írást is elolvasni az adott témában. Az internet ebből a szempontból is kétélű fegyver, mivel nem csak szakmailag megala­-pozott dolgokat fogunk találni, ráadásul a Google által megtalált internetes tartalmak sorrendjét befolyásolni lehet a weblapok optimalizálásával. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egy Google-keresés során ne csak az első néhány találatot olvassuk el.

Érdemes megnézni, hogy vannak-e tudományos szakirodalmi források megadva vagy legalább az, hogy kik és hol végezték a kísérleteket. Ez utóbbiaknak mindenképpen érdemes utánanézni, hogy léteznek-e egyáltalán, van-e tudományos munkásságuk, mennyire elismertek szakmailag. Ugyanis az orvosi vizsgálatok és kísérletek legnagyobb részét nem lehet otthon a konyhában megismételni, hogy leellenőrizzük a valóságtartalmukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!