hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tudományos gigaberuházás Szegeden
A lézerközpont-beruházás elismerés, s egyben hatalmas lehetőség a hazai lézerfizikusoknak

2016. 08. 18.
2014 nyara óta folynak Szeged határában az ELI Lézerközpont kivitelezési munkálatai az egykori orosz laktanya területén. A 70 milliárd forintból megvalósuló nagyberuházás eredménye egy európai, sőt világviszonylatban is egyedülálló lézeres kutatóközpont lesz, amely a köréje épülő Science Parkkal együtt több száz kutatónak és tudományos munkatársnak ad majd munkát. Az elmúlt évtizedek messze legjelentősebb hazai tudományos beruházása 2017 végére készül el teljes egészében, amely Szegedet – s az egész országot – minden korábbinál hangsúlyosabban jeleníti majd meg Európa tudományos-kutatási térképén.

Túlzás nélkül állítható, hogy az 1970-es évek eleje óta nem látott izgalom tölti el Szeged tudományos életét. Akkoriban az SZBK, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának létrehozása tartotta lázban a szegedi tudósokat, amelynek 1973. október 11-i avatásán az 1937-ben épp Szegeden elért tudományos eredményeiért Nobel-díjban részesülő, s akkor már évtizedek óta az Egyesült Államokban élő Szent-Györgyi Albert is megjelent. Az SZBK létrehozásában olyan világhírű tudósok vállaltak kulcsszerepet, mint Straub F. Brúnó vagy Szent­ágothai János, akiknek oroszlánrészük volt abban, hogy az azóta is virágzó intézmény épp Szegeden telepedett meg.

Világhírű tudósokban ma sincs hiány a Tisza-parti városban, sok más kutató mellett Szabó Gábor akadémikus, egyetemi rektor, Bor Zsolt és Osvay Károly lézerfizikusok neve fémjelzi a jelenkor szegedi tudóstársadalmát. Nekik legalább akkora érdemeik vannak a Lézerközpont Szegedre hozatalában, mint ’70-es évekbeli elődeiknek az SZBK esetében.

A Lézerközpont Szeged északnyugati városrészében, az 5-ös számú főút bevezető szakasza mellett elterülő egykori orosz (korábban csendőr-) laktanya területén valósul meg 10 hektáros területen. Az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül a környék, köszönhetően mindenekelőtt a sztrádaberuházásoknak (itt keresztezi egymást a Szerbia felé vezető M5-ös és a román határ felé vezető M43-as autópálya), és a korábban sokáig csak vegetáló ipari park benépesülésének, amely – az egykori szocialista építőipari nagyvállalat nyomán csak DÉLÉP-telepnek nevezett régebbi gyár- és raktárteleppel együtt – több kilométer hosszú ipari zónát képez. A városrész legújabb beruházásaként, az ipari zóna tőszomszédságában valósul meg az ELI Lézerközpont. Az egykori laktanya területén az elmúlt évtizedekben többségében üresen álló épületekben eddig csupán egy egyetemi kollégiumi részleg árulkodott a városban működő élénk tudományos-felsőoktatási életről, amely a beruházást behatóbban ismerők szerint a közeljövőben újabb, robbanásszerű fejlődés előtt áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!