hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagykállói rabbi libapásztora
Ámos Imre élete

2016. 08. 14.
Nagykálló régi mezőváros a sárga poros Nyírség szívében. Krúdy Gyula egyik kedvenc helye. Itt tevékenykedett hosszú időn át a csodatevő reb Jichák Ejzik Taub, számtalan történet, korabeli sajtómegjelenés és a közismert Szól a kakas már című zsidó „himnusz” őrzi emlékét.

Jó megérkezni ide, a hajdani szabolcsi zsidóság központjába. Még mindig érződik valami az egyszer volt haszidok jámborságából és a der alte Kálever  (az Öreg Kállói – a haszidok egymás között csak így emlegették a legendás rabbit) áldásos tevékenységéből.

Ebben a városban sok szegény zsidó élt. Többek között egy Ungár Imre nevű kisfiú, aki 1907-ben született. Hamar árvaságra jutott, és az anyai nagyszüleihez került Kálló egyik legszűkebb és talán legporosabb utcácskájába, a Csillag utcába, ahol a szükség örökös vendég volt az apró, omladozó falú vályogházacskákban. A kis Imre nagyapja istenfélő, nagy tudású Talmud-tanulmányozó hírében állt. Sikerült beprotezsálnia unokáját a legendás Ejzik Taub rebbéhez, aki felfogadta libapásztornak. Esténként, amikor a fiú az akácosokon át hazaterelte a jószágot, pár percre szemtől szemben állhatott az Öreg Kállóival, míg a rabbi a tenyerébe számolta az aznapi bérét. A találkozás egy életre bevésődött Ungár Imre emlékezetébe.

Ungár Imre jeles tanuló volt. Amikor tizennyolc évesen rokonaihoz Budapestre kerül, a Lang ezüstgyárban vállal fizikai munkát.  Később családja biztatására beiratkozik a Műszaki Egyetemre, majd 1929-ben megkezdi tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Rudnay Gyula tanítványa lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!