hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Osztályidegen, kényszermunkás, Európa-bajnok

2016. 06. 03.
A magyar kosárlabda Aranycsapata 1955-ben többek között a címvédő Szovjetunió legyőzésével lett Európa-bajnok Budapesten. A „baráti” nagyhatalom válogatottja elleni legendás összecsapáson már érezni lehetett a forradalom előszelét, olyannyira, hogy titkosrendőrök emelték ki a túl lelkes szurkolókat a tömegből – emlékezett vissza a Heteknek az egyik főszereplő, Hódy László. Az egykori kiváló kosárlabdázó megtapasztalta a Rákosi-rendszer mindkét oldalát: volt ünnepelt sporttehetség, kényszermunkás a komlói bányában, és ült katonai börtönben is. Aztán 22 évesen disszidált Ausztráliába, ahol ma az ország valaha volt legjobb kosárlabdázójaként tisztelik.

Alig múlt 10 éves, amikor véget ért a második világháború, majd jött a kommunista hatalomátvétel. Gyerekként mit érzékelt mindebből, milyen volt az élet akkoriban?

– Édesapám még a háború előtt alapított egy cipőgyárat Szegeden, így a családunk viszonylagos jólétben élt. Az új rendszerben azonban osztályidegenek lettünk, a gyárat elvették tőlünk. Apukának sok munkása volt, nagyon szerették, de nem mindenki. Vereska elvtárs, aki a helyi pártbizottság tagja lett, mindenáron ki akart lakoltatni bennünket, de az iparkamara ülésén az egyik befolyásos tag megkérdezte tőle: „Mondja csak Vereska, hány évig dolgozott maga a Hódynál?” „A kezdetektől, tíz éven keresztül” – jött a válasz. „Akkor csak nem lehetett olyan rossz főnök, igaz?” – igyekezett pártfogónk megvédeni apukát.

Végül is lekerültünk a kilakoltatási listáról, de így is nagyon nehéz helyzetben voltunk. A szüleim viszont mindent megtettek, hogy mi ebből semmit ne érezzünk. Akkor hárman voltunk fiútestvérek – később született még egy öcsénk és egy húgunk –, és nagyon boldog gyerekkorunk volt, mindig volt mibe felöltözni és volt étel az asztalon. Igaz, ehhez a sportolóknak járó kalóriacsomagokra is szükség volt. Ez is közrejátszott abban, hogy három sportágban is szerepeltünk a bátyámmal: kézilabda, röplabda és kosárlabda – ez összesen hat csomagot jelentett. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!