hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkésett elszámoltatás
Újra előveszik a romániai forradalom aktáit

2016. 04. 21.
Bogdan Licu, Románia ideiglenes legfőbb ügyésze elrendelte az 1989-es forradalom dossziéjának újranyitását. Bejelentette, hogy felülvizsgálta a katonai ügyészség tavaly ősszel hozott döntését, amelyben bizonyítékok hiányában úgy határozott, nem indít újabb vizsgálatot a diktatúra bukásával és az akkori terrorcselekményekkel kapcsolatban. A román közvélemény régóta követeli a forradalom teljes feltárását és az igazi bűnösök elítélését, mondván, eddig csak kirakatperek zajlottak, miközben a felbujtók és a gyilkosok nyugodtan élik mindennapjaikat az országban.

Az 1989-es események újra középpontba kerülésének egyik oka az, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság idén januárban 832500 euró kártérítést ítélt meg a forradalom nyolcvanegy áldozatának amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket – mondta a Heteknek Nagy Árpád kolozsvári politológus. Korábban már legalább hat hasonló ügyben ítélte el Romániát a strasbourgi bíróság. A diktatúra bukása körüli történések vizsgálata komoly presztízskérdés a román belpolitikában: egy ilyen lépéssel nagy tekintélyt vív ki magának az, aki ebbe a fába vágja a fejszéjét. A politológus szerint azok, akik ténylegesen felelősek, ma is az ország döntéshozói körül legyeskednek – árnyékkormányként vagy árnyékhatalomként igyekeznek irányítani az országot. Nagy Árpád úgy véli, ezért érdekes kérdés, hogy ki áll a legfőbb ügyész mögött, ki vagy kik bírták rá ennek a lépésnek a megtételére.

Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi politológus szerint is fontos bejelentést tett a legfőbb ügyész, hiszen az 1989-es forradalom kivizsgálása csak részlegesen történt meg, hivatalosan a mai napig nem tisztázták, hogy pontosan kiket terhel a felelősség a gyilkos sortüzekért. A forradalom idején mintegy ezer ember vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek – ám csak néhány, akkoriban „fekete terroristaként” emlegetett személyt fogtak el és lincseltek meg. A temesvári felkelés vérbe fojtása ügyében ugyan született jogerős ítélet – az események után tizenkilenc évvel, 2008-ban két tábornok, Mihai Chițac és Victor Atanasie Stănculescu tizenöt éves börtönbüntetést kapott –, de a többi vérengzés kivizsgálása eddig váratott magára – jegyezte meg Kolumbán.

Az ok, amiért a múlttal való elszámolás késett, prózai: sokan az akkor hatalmon lévők közül ma is aktív szereplői a román politikának, csak nem az államapparátus részeként, hanem a gazdasági elit vagyonos képviselőjeként. Az udvarhelyi szakember szerint közvetlenül a forradalom után zajló vizsgálatok pontosan azonosították a terrorista mesterlövészeket, akik Bukarestben és más nagyvárosokban a legtöbb ember haláláért felelősek, illetve a parancsok kiadóit is. A legfőbb ügyész szerint az eddigi vizsgálatokban az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat. Példaként említette, hogy soha nem kérték ki a román szenátus által létrehozott vizsgálóbizottság iratait, pedig ez a testület több ezer embert kihallgatott közvetlenül a forradalom után. Bogdan Licu hiányolta a román belföldi hírszerzés által készített jelentést is, amely – mint mondta – szintén nem található meg az ügyészségi aktában. Kifogásolta, hogy az eddigi kihallgatások „általános és formális” jellegűek voltak, és a vizsgálat során nem nevezték meg azokat a személyeket, akik a tüntetőkre lőttek, pedig a vizsgálati anyagok tartalmazzák ezeket a neveket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!