hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi a boldogság titka?
Egy életen át kutatták a választ a Harvard Egyetemen

2016. 04. 01.
Igazából nem a koleszterinszintünk, de nem is az iskolai végzettségünk vetíti előre, hogy megérjük-e, és ha igen, hogyan az időskorunkat, hanem az emberi kapcsolataink minősége – ez derül ki abból a követéses vizsgálatból, ami 78 éve folyik a Harvard Egyetemen. Ebben különböző hátterű fiatal férfiak életét követték végig egészen időskorukig, hogy kiderítsék, mi a tartós egészség és boldogság titka.

„A mai fiatalokhoz hasonlóan a mi kutatásunkban részt vevők is a hírnevet és a gazdagságot tartották a tökéletes élet kulcsának felnőtt életük kezdetén. De az elemzéseink újra és újra, éveken keresztül azt mutatták, hogy azok szerepelnek a legjobban, azok jutnak a legtovább, akik tudnak családjukra, barátaikra támaszkodni” – hívta fel a figyelmet Robert Waldinger pszichiáter, aki annak a kutatásnak a jelenlegi vezetője, amelyet 1938 óta folytatnak a Harvard Egyetem munkatársai, s amelynek eredményeit nemrég tették közzé a Ted.com portálon is.

A 78 éve zajló életútvizsgálat, amely a maga nemében a leghosszabb ilyen kutatás a világon, tizen­éves kortól kezdve követi végig 724 ember életét. Kutatók több nemzedéke dolgozott már a projekten, amelynek Waldinger a negyedik vezetője. A kérdezőbiztosok kétévente felkeresik, és kikérdezik az embereket munkájukról, csa­ládi életükről, egészségükről.

A cél annak hosszú távú feltérképezése volt, hogy mitől lesznek, illetve maradnak az emberek tartósan boldogok és egészségesek. Az eredeti 724 emberből közel 60 még mindig él, és részt vesz a kutatásban. Többségük elmúlt 90 éves – most kezdik el bevonni az utódokat is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!