hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyen-e Szigetváron minaret?
Szakmai fórum furcsaságokkal és váratlan fordulattal

2016. 03. 03.
Lapzártánkkor az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében tartottak egy szimpóziumot a Várkert Bazár cukrászdájában. A beszélgetés témája az a Hetek által gyakran feszegetett kérdés volt, hogy épüljön-e minaret Szigetváron.

A témában Egeresi Zoltán Törökország-kutató, dr. Hóvári János korábbi ankarai nagykövet, a Zrínyi Miklós Emlék­év Emlékbizottság elnöke és dr. Sudár Balázs az MTA tudományos főmunkatársa beszélgetett.

Hóvári a szimpózium főtémájára úgy kanyarodott rá, mintha az  csakis műemlékvédelmi kérdés lenne, vagyis csupán arról lenne szó, hogy a mostani csonka minaret tetejére „egy bádog vagy plexi sapka” kerüljön-e, holott az utóbbi hónapokban a török kormány terveiben az Index néhány héttel ezelőtti beszámolója szerint a minaret teljes újjáépítése került szóba. A NARA Stúdió Kft. még látványtervet is készített a minaret újjáépítéséről, nyilván nem csupán szabadidős tevékenységként. (A korábban nyilvános látványtervek már nem elér­hetőek honlapjukon.) Hóvári annyit elismert, hogy egyszer a török nagykövet részéről felvetődött, hogy helyre lehetne állítani a minaretet, de a magyar fél azt válaszolta erre, hogy érdekes ötlet, „de köszönjük, mi ebből nem kérünk”. Hóvári szerint „mindenféle felelőtlen emberek” terjesztették csak el, hogy minaret épül Szigetváron, holott csak arról van szó, hogy a jelenlegi csonka minaret olyan állapotban maradjon meg, amely a jelenlegi műemlékvédelmi szabályozásoknak megfelel.

Hóvári szerint „mérvadó török személyiségek és a kormányzat részéről soha nem is merült fel”, hogy a dzsámi falai között iszlám vallási élet folyjon. „Ez mindig múzeum marad, és ezzel a törökök tisztában vannak”– mondta. Ezzel szemben a török kormány alá tartozó Török Innovációs, Kulturális Alapítvány (TIKA) elnöke, Serdar Çam és az intézmény magyarországi igazgatója is úgy nyilatkoztak korábban, hogy felújítás után a dzsámi „megnyílhat majd istentisztelet” céljára. Ráadásul a TIKA honlapján a nemzetközi mecsetprogram részeként írnak a szigetvári dzsámiról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!