hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kommunista inkvizíció a „kínai Jeruzsálemben”
Maga ellen vallott a keresztényeket védő ügyvéd

2016. 03. 17.
Csang Kaj pekingi ügyvédet, aki a Csöcsiang tartományi Vencsou város keresztény gyülekezeteinek jogi tanácsadója volt, tavaly augusztus 25-én vették őrizetbe a kínai állambiztonsági szervek emberei. Sokáig semmit sem lehetett tudni sorsáról – ám a napokban egy helyi tévéhíradó bemutatta kihallgatását, amelynek során a 36 éves férfi mintegy feljelentette önmagát. Az emberi jogi aktivistát a műsorban a külföldiek zsoldjában álló kormányellenes lázítóként mutatták be, olyan emberként, akit a pénzvágy mozgat, és le akarja járatni a kínai hatóságokat.

Ez a legújabb fejlemény a kelet-kínai tartományban található gazdag Vencsou város keresztény közösségei és a pártállam helyi apparátusa között évek óta zajló konfliktusban (Pártkontroll Kína „Jeruzsálemében”. Hetek, 2015. február 13.), amelynek hátterében a kínai protestáns és katolikus hívők számának erőteljes gyarapodása áll (egy nemzetközi tanulmány nemrég 70 milliósra becsülte táborukat a csaknem 1,4 milliárd lakosú országban). A népszerű Falunkung szekta betiltása már 1999-ben jelezte, hogy a pekingi vezetés elfogadhatatlannak tekinti minden tőle független szerveződés tömegmozgalommá válását, ami potenciális kihívást jelent a szemében – márpedig Vencsouban annyira megerősödtek a keresztény egyházak, hogy a térséget „kínai Jeruzsálemként” kezdték emlegetni.  2013 őszétől kemény ellencsapás bontakozott ki: a hatóságok „városszépítés” címén „az engedélyezettnél nagyobb” templomokat lerombolták, és vallási jelképeket, kereszteket távolítottak el. A Le Monde tudósítása szerint több tucatra tehető a megszüntetett templomok és ezernél is nagyobb az eltávolított keresztek száma.

A keresztény közösségek „kommunista inkvizíciónak” minősítették a kampányt, amelyet sokak szerint azért indítottak a tartomány vezetői, hogy kedvébe járjanak Hszi Csin-ping elnöknek, aki 2013-ban vált Kína első emberévé. A biztonsági apparátus azóta markánsabban lép fel az állampárt által veszélyesnek tekintett legkülönbözőbb erők, jelenségek ellen – legyen szó a korrupcióról, az adócsalásról vagy éppen jogvédőkről és egyházakról. Ami Vencsouban történik, azért is figyelemre méltó, mert 2002 és 2007 között Hszi állt a dinamikusan fejlődő Csöcsiang tartomány élén, amelyet sokan ma is politikai laboratóriumnak tekintenek.  

Csang Kaj pekingi ügyvéd Vencsouban először egy letartóztatott lelkész védelmét látta el, majd jogi tanács­adóként segítette a keresztény közösségeket. Tudta, hogy őt is bebörtönözhetik, ám meggyőződését sohasem rejtette véka alá. Letartóztatása előtt az interneten bírálta a templomrombolásokat, de történelmi célnak tekintette a békés megoldást. „Hiszek Isten hívásában, azt tekintem a keresztény ügyvédek sürgető és történelmi feladatának, hogy az igazságot szolgálják, előse­gít­-ve a megbékélést és a törvény uralmát” – idézte szavait a konfliktust kezdettől figyelemmel kísérő londoni The Guardian.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!