hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Loretta Napoleoni terrorizmusszakértővel
Több mint kalifátus

2016. 03. 24.
Az Iszlám Államhoz csatlakozó fiatalokat elsősorban nem a pénz motiválja: ők olyan idealisták, akik kételkedés nélkül elhiszik azt, amit a terrorállam állít és parancsol. Ezért egészen addig mindenre képesek, amíg ezt az álmot életben lehet bennük tartani – állítja Loretta Napoleoni közgazdász, terrorizmus-szakértő, Az iszlamista főnix című könyv szerzője.

Mi az Iszlám Államhoz csatlakozó harcosok legfőbb mo­­tivációja, hiszen könyvében említi, hogy szolgála- taikért sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint például az ott élő és dolgozó polgárok?

– A legfőbb mozgatóerő az ISIS-hez való csatlakozásban egy új nemzet felépítésének ígérete a Mohamed által megalapított, eredeti 7. századi kalifátus ideológiájának felhasználásával. Tehát elsősorban nem a pénz motiválja ezeket a harcosokat, hiszen ők nem zsoldosok, hanem sokkal inkább idealista fiatalok, akik tel­jes mértékben, kételkedés nélkül elhiszik azt, amit az Iszlám Állam állít és parancsol. Tulajdonképpen egy propagandagépezet áldozatai, akik egy álmot élnek éppen, és mindenre készek egészen addig, amíg ezt az álmot életben lehet bennük tartani.

És mi a helyzet az általuk alkalmazott brutalitással és gyilkolásokkal? Ez lehet esetlegesen motiváló tényező a csatlakozás szempontjából?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!