hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Imrédy-akta
Egy budapesti ügyvéd történelemformáló küldetése

2016. 03. 10.
Hetven éve, 1946. február 28-án végezték ki Imrédy Béla korábbi miniszterelnököt, a magyarországi antiszemitizmus és fajvédelem egyik meghatározó alakját. Sokat köszönhetünk annak, hogy a magának „Vezéri” szerepet megálmodó politikus 1938 májusában történt miniszterelnöki kinevezése után alig egy évvel megbukott. Ebben pedig döntő szerepe volt annak, hogy kiderült: zsidó felmenőkkel rendelkezik. A „terhelő bizonyítékot” egy halk szavú budapesti ügyvéd, dr. Szögyén Leó szerezte meg, aki halála előtt részletesen beszámolt küldetéséről kollégájának, dr. Bálint Ákos Györgynek. Az alábbiakban a még ma is praktizáló jogász lapunknak küldött írását olvashatják.

Néhai dr. Szögyén Leót 1952-ben ismertem meg, amikor is beléptem a Budapesti 4. számú Ügyvédi Munkaközösségbe, ahol a kolléga fontos szerepet játszott: egy személyben volt gazdasági vezető, pénztáros, könyvelő – és mind a három munkát tökéletesen végezte.

A munkaközösségben köztudomású volt, hogy a kollégának fontos szerepe volt Imrédy Béla volt miniszterelnök megbuktatásában. Kérésemre dr. Szögyén nekem külön is elbeszélte ezt a történetet, mert nagyon jó munkatársi viszonyban voltunk. Halála előtt, amikor súlyos betegen feküdt a Szabolcs utcai kórházban, meglátogattam. Egyedül feküdt egy kétágyas szobában. Szellemileg tökéletes állapotban volt. Hasznos tanácsokkal látott el az irodánk jövője és az én feladataimmal kapcsolatban. Újból elmondta az Imrédyvel kapcsolatos eseményeket, talán azért, nehogy megfeledkezzek erről a fontos történetről.

1938 végén vagy 1939 elején Rassay Károly, a Polgári Demokrata Párt vezetője megbízta Szögyén Leót, hogy utazzon Németországba, és szerezze meg Imrédy Béla miniszterelnök nagyanyjáról vagy dédanyjáról szóló okiratokat. Imrédy eredeti neve Heinrich volt, részben német származású. Szögyén a megbízásnak eleget tett. Kiutazott Németországba, és ott pár hetes tartózkodással kiderítette, hogy Imrédy Béla dédanyja az okiratok szerint tényleg zsidó vallású volt. Mivel Imrédy szélsőséges jobboldali politikát folytatott, a beszerzett iratok az addigi politikáját és nézeteit erősen kompromittálták, és alapos okot szolgáltathattak a megbuktatására. Szögyén a beszerzett okiratokat átadta Rassay Károlynak, aki felkereste Horthy Miklós kormányzót. Beszámolt Szögyén németországi útjáról, bemutatta és átadta az iratokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!