hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tenisz csúcsáig ér a bundagyanú
A csalók „lovakként” emlegetik a korrumpált játékosokat

2016. 04. 01.
A fogadási csalások megfertőzték a nemzetközi teniszt is, egészen a legfelsőbb szintekig – derül ki egy nemrégiben kiszivárogtatott szakmai jelentésből, illetve egy olaszországi büntetőügy szintén nyilvánosságra került nyomozati anyagából. Bár a bizonyítékok egyértelműnek tűnnek, a sportág illetékesei többnyire mossák kezeiket. Összeállításunk a BBC oknyomozó cikkei alapján készült.

A lengyelországi Sopot városában évente megrendezett tenisztornát általában nem kíséri nagy felhajtás – még fotók is ritkán készülnek az eseményről. Azonban 2007 augusztusában ez egy csapásra megváltozott, amikor a tornán Nyikolaj Vlagyimirovics Davigyenko, a világranglista akkori negyedik helyezettje találkozott a jóval gyengébb, argentin Martin Vassallo Arguelloval. A mérkőzés nemcsak a teniszszerető közönséget, hanem a szerencsejátékosokat is vonzotta.  Bár a mérkőzés esélyese egyértelműen Davigyenko volt, a sportfogadási oldalakon meglepően sokan fogadtak ellene – még akkor is, amikor az első szettet megnyerte, és a másodikban is vezetett.

Az egyik legnagyobb online fogadási oldal, a Betfair ügyvezető igazgatója, Mark Davies úgy emlékszik, hogy éppen egy megbeszélésről távozott, amikor csörgött a telefonja: a cég jogi igazgatója hívta, hogy beszámoljon neki a Betfair szempontjából valaha játszott legrosszabb teniszmérkőzésről. Ugyanis – bármilyen valószerűtlen is volt – bekövetkezett az, amire orosz szerencsejátékosok több millió font értékben fogadtak: Davigyenko veszített. A Betfair addig példátlan lépést tett: a meccsel kapcsolatos minden fogadást semmisnek nyilvánított.

A tenisz akkoriban nem rendelkezett olyan korrupcióellenes intézménnyel, amely a sportág belső ellenőrzésével foglalkozott volna, ezért a Brit Lóverseny Hatóság tapasztalt szakembereit kérték fel a vizsgálat elvégzésére. A csapat csaknem egy éven keresztül kutakodott a teniszt érintő gyanús sportfogadások között – ám a jelentésük fiókban maradt. Pontosabban nem hivatalosan került nyilvánosságra: az idei év elején bennfentesek szivárogtatták ki a BBC-nek és a BuzzFeed News-nak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!