hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2020: Kaliforniából a Fehér Házba?
Saját elnököt szeretne a Szilícium-völgy?

2016. 04. 05.
Magyarországon is figyelmet keltett a hír, hogy az amerikai informatikai óriásvállalatok vezérei és politikai kampányguruk február végén zártkörű konferenciát tartottak, amelynek a központi témája a kiszivárgott hírek szerint az amerikai elnökválasztási kampány és ezen belül is kiemelten a Trump-kampány volt. Bár közelebbit nem lehetett megtudni az IT-világ „Bilderberg-konferenciájaként” is emlegetett rendezvényről, a kommentátorok többsége kézenfekvőnek nevezte, hogy a résztvevők arról tanácskoztak, hogyan lehetne megállítani a Trump-expresszt, és megakadályozni az ingatlanmilliárdos jelöltségét. Ám ha beszéltek is erről, konkrét jele, pláne eredménye ennek nem látszik, így valószínűbb, hogy az IT-világ nagyágyú inkább azt mérhették fel, hogyan léphetnek önálló tényezőként a politikába, akár már 2020-ban. Ehhez viszont a Trump-kampány – függetlenül attól, hogy mit gondolnak a személyéről – hasznos tanulságokkal szolgálhat.

A több kilométernyi floridai mocsárvidék övezte Sea Island privát magánya már több mint két évtizede nyújt menedéket a republikánus pártelit különféle titkos találkozóinak, ahol a konzervatív politikusok kellemes golfpartik és teniszmeccsek közben kormányozhatják a közel húsz amerikai elnököt adó öreg intézmény hosszú távú jövőjét. A dicsőségesnek induló Bush-korszak kezdetén annyira kedveltté vált az „elefántok” körében az ötcsillagos komplexum, hogy az elnök még a 2004-es G8-as csúcstalálkozót is erre a szigetre szervezte meg. Ez az aranykor azonban 2008-ban, az Obama-éra beköszöntével, úgy tűnik, örökre véget ért, és azóta a konzervatív politikusok egyre nehezebb kérdésekkel és egyre nyomottabb hangulatban ingáznak a hotel és a főváros közötti rövidke repülőúton. Két bukott választás után ez a depressziós hangulat 2015-ben további mélypontokat ért el a pálmafák tövében, amikor is a pártvezetés döbbenten szembesült Donald Trump váratlanul feltűnő, meg­állíthatatlan gőzmozdonyával, mely kíméletlenül gázolta le a hivatalosan támogatott jelölteket, köztük az elit adományozóktól 100 milliót összekalapozó Jeb Bush-t is.

Elefánt az Apple Store-ban

A pártszakadás rémképével küzdő republikánusok épp ezért különösen nagy várakozásokkal készültek a pártközeli American Enterprise Institute (AEI) éves fórumára, amit a konzervatív cégvezetők és politikusok Bilderberg-találkozójaként tartanak számon Amerikában. Évek óta abszolút titoktartás övezi mind a jelenlévők személyét, mind pedig a felmerülő témák pontos mibenlétét.
A párton belüli feszültséget jól mutatja, hogy a bizalmas találkozóról idén többen is szivárogtattak, amelyeket a Huffington Post gyűjtött össze egy átfogó vezércikkében. A lap információi nagy vihart kavartak, különösen a meghívott vendégek tekintetében, akik ezúttal érdekes módon a kaliforniai IT-világ illusztris vezéralakjai voltak, úgymint Tim Cook, az Apple igazgatója, Larry Page a Google társalapítója, a közösségi oldalak kapcsán is ismert Sean Parker a Napster alapítója és a Facebook befektetője, végül pedig Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX vezérigazgatója.
Hogy mit kerestek a közel ezermilliárd dolláros összesített cégértékű és a több milliárd felhasználó adatait kezelő óriáscégek vezetői a republikánusok privát találkozóhelyén? Mindenképpen jogos kérdés, hiszen Kalifornia a demokraták legerősebb bástyája és az említett személyek értékrendje is inkább liberálisnak mondható. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Szilícium-völgyben egyre nagyobb az érdeklődés a nagypolitika iránt, de eddig ezek a törekvések inkább mozgalmi jellegűek voltak, amelyek elsősorban a melegjogokat, a digitális szabadság kérdését, valamint az oktatási reformot érintették.
Az AEI idei fóruma azonban már nyíltan pártpolitikát érintett, ráadásul nem is a fenti ügyeket elvi alapon támogató demokrata, hanem az azokban „maradi” álláspontot képviselő republikánus oldalon.
E többszörösen megtekert kérdés feloldása az elemzők szerint részben az Obama-kormányhoz, részben a republikánus „elefántok” fekete lovasához, Donald Trumphoz, részben pedig meglepő módon már a 2020-as elnökválasztáshoz kapcsolódik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!