hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teherán–Budapest tengely?
Nukleáris együttműködést ajánl az iráni alelnök Magyarországnak

2016. 03. 03.
Allah nevében kezdte előadását a Magyar Tudományos Akadémián Ali Akbar Szalehi, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnöke és egyben az Iráni Atomenergia-ügyi Szervezet (AEOI) elnöke. A politikus a nukleáris megállapodás sikeréről beszélt a magyar tudományos elitnek.

Az előadás egy nagyjából

10 perces promóvideóval indult, amelyben Irán 2015-ben elért eredményeit mutatták be. Ebben szerepet kaptak olyan hétköznapi események, mint a jobb sporteredmények vagy tehetségkutató show-k, de a videó büszkén és magabiztosan mutatott be katonai fejlesztéseket is. Szó esett például az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalmát megsértő, tavaly októberben tesztelt Emad típusú ballisztikus rakéták beszerzéséről, vagy az iráni flotta felszereléséről nagy hatótávolságú rakétákkal.

Ali Akbar Szalehi – aki egyébként volt Irán külügyminisztere is – az Iráni Atomenergia-ügyi Szervezet elnökeként az atomalku egyik főtárgyalója volt. Beszédét Magyarország hosszú méltatásával kezdte, kifejezve, hogy nekünk vannak a legrégebbi kapcsolataink Iránnal a térségben. Nyíltan beszélt az atomprogramról is, amit szerinte mindig is békés célokra akartak használni. Mint kifejtette, Irán szegény ország, ezért szüksége van az atomenergiára. Egy ’70-es évekbeli jelentés szerint az ország jóval a szükségletei alatti mértékben használ atomenergiát. Természetesen azóta a technikai fejlesztések és az iszlám forradalom miatt változtak a számok és az értékek is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!