hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kábítószer-problémák az iszlám világban
Drogba fojtják

2016. 01. 21.
A szíriai polgárháborúból érkező hírekkel együtt az európai olvasó is hallhatott a Captagon fantázianévre hallgató serkentőről és a köré épülő kábítószerbizniszről a térségben. Bár az alkoholfogyasztás kulturálisan nem jellemző – a kábítószerek reneszánszukat élik a Közel-Keleten.

Arról, hogy a Közel-Keletnek is megvannak a maga kábítószer-problémái, a Gázai övezetben értesültem. Palesztin házigazdám panaszkodva számolt be arról, hogy sokan nyúlnak a Tramadol nevű morfinalapú fájdalomcsillapítóhoz rekreációs célzattal az övezetben. Khan Júniszban sétáltunk az utcán, amikor Abdelhalim egyszer csak megszólalt: „Vannak, akik négy-ötöt is bevesznek ebből a tablettából. Sokat. Voltak olyanok is, akik egyszer csak sétálás közben összeestek és meghaltak. Leállt a szívük.”

Az állandó áram- és vízhiánnyal, saját vezetőinek korruptságával és a munkanélküliséggel küzdő palesztin fiatalok körében terjedő kábítószerhasználaton akkoriban sokat tűnődtem. 2011 volt az „arab tavasz” első és legzavarosabb éve. Az év, amikor eltűntek a hatóságok Egyiptomban az utcákról, és a határon sosem látott méreteket öltött a csempészet. A Közel-Kelet kábítószer-problémája ekkor bukkant fel először nyilvánosan. A dílerek konkrétan embereket szólongattak le az utcákon. „Tonnaszámra érkeztek Kínából és Pakisztánból a gyógyszerek hajóval, és gond nélkül jutottak be az országba” – mesélte Fuád, egy emberjogi aktivista Kairó egyik szegénynegyedében.

Az ópiátot tartalmazó gyógyszert fájdalomcsillapító gyanánt írják fel az orvosok, de a páciensek körében leginkább az éberséget és a szexuális állóképességet növelő hatása miatt népszerű. Nem meglepő ez egy olyan országban, ahol az emberek nagy részének több munkát kell vállalnia, hogy megélhessenek, és ahol kevés nő élhet teljes szexuális életet a női körülmetélés és a nemi szervek megcsonkításának brutális szokása miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!