hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anna naplója
Egy budapesti zsidó kismama feljegyzései a vészkorszakból

2015. 10. 29.
Egyedülálló írásos hagyatékot talált három fiatal történész. Egy zsidó kismama naplója került a kutatók kezébe, amely 1944-45 között született Budapesten. Dévényi Sándorné Anna feljegyzései egy várandós anya nézőpontjából láttatják hazánkat a német megszállás idején. Huhák Heléna, Szécsényi András és Szívós Erika történészek kitartó, aprólékos munkával tárták fel és gondozták a több mint hetven éve keletkezett, nem mindennapi szöveget. Sajtó alá rendezték, ellátták kommentárokkal, az olvasót segítő jegyzetekkel, és elkészítették a kritikai kiadást is. Munkájuk eredménye a napokban kerül a könyvesboltok polcaira Kismama sárga csillaggal címmel.

A vészkorszak idejéből hazánkban kevés napló maradt fenn. Ezek közül nyomtatásban Heymann Éva, Ecséri Lilla és Szabó Borbála feljegyzései jelentek meg. Az említett szövegeket fiatal lányok vetették papírra, míg Anna naplója egy különleges helyzetben íródott szöveg, hiszen egy kismama tollából származik.

Anna 1944. március 20-án, Magyarország német megszállásának másnapján, öt hónapos terhesen kezdte papírra vetni sorait. A szöveg finom, intelligens. Nem csapong, és egyáltalán nem szentimentális. Hihetetlenül józan sorok jellemzik az írót. A fiatalasszony mélyen vallásos ortodox zsidó családból származik. Felmenői több generáción keresztül ötvösök voltak. Édesapjának saját üzlete és műhelye volt a Kossuth Lajos utcában. Anna, az érzékeny művészlélek folytatta a családi hagyományt. Ötvösként ékszereket és tárgyakat tervezett és készített. Férjével később saját boltot nyitottak a belvárosban. Jó módban éltek a tágas, Dunára néző lakásukban, és egy kis nyaralójuk is volt a Sváb-hegyen. A Dévényi házaspár elsőszülöttje, Gábor 1944-ben már tizenhárom éves volt. Izgatottan várta, hogy kistestvére megszülessen.

Az igazi borzalom – sok más magyar zsidó családhoz hasonlóan – Dévényiéknél is 1944. március 19-én vette kezdetét, amikor a német katonák és tankok elözönlötték Budapestet. Pánikszerű félelem uralkodott el az üldözötteken. Az asszonyok hisztériás rohamot és sírógörcsöt kaptak, a férfiak agresszívak vagy teljesen passzívak lettek. Ebben a szorongatott helyzetben sokan megvetéssel néztek a várandós anyára. „Maga is jókor csinálja!” – jegyezték meg a kismama láttán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!