hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fruzsina és a svédcsavar
Kettős mérce a skandináv menekült­eljárásban

2015. 10. 02.
A humanista hozzáállás erősen szelektív és politikai indíttatású tud lenni, legalábbis ez derül ki Wilhelm Fruzsina történetéből, akivel immár három éve packázik a svéd migrációs hivatal. Kálváriája alapján nyugodtan kijelenthető: ha minden migránssal szemben ugyanilyen akkurátusan járnak majd el a hatóságok, akkor nem sokan fognak tudni letelepedni Svédországban.

Wilhelm Fruzsinát a szülei nevelték 11 éves koráig: akkor az édesanyja, aki skizofréniával küzdött, öngyilkos lett. A kislány egyedül maradt az édesapjával, akihez erősen kötődött. 17 éves volt, amikor az édesapja is meghalt tüdőrákban. Fruzsina testközelből nézte végig, ahogy apját teljesen felemésztette a betegség. A főbérlőjük ezután felmondott, s a lány az utcára került ki, ahol az apai nagynénje találta meg, és magához vette egy évre Hajdúnánáson. Ott nem volt túl jó sora: az árvasági segélyt és egyéb juttatásokat felvették utána, de rosszul bántak vele, verték, csúfolták, éppen csak megtűrték őt.

Fruzsina gyakran emlegette Svédországban élő anyai nagynénjét, aki a születésétől fogva tartotta velük a kapcsolatot, és támogatta a családot. Amikor Fruzsina betöltötte a 18. életévét, a rokonok kiküldték őt nyaralni Svédországba, majd bejelentették, hogy lemondanak a gyámságáról, nem vállalják tovább az ellátását. Mert – mintha mindez nem lenne elég – Fruzsináról azt is tudni kell, hogy ő enyhe értelmi fogyatékos fia-tal. Bizonyos szempontból semmi meglepő nincs abban, hogy lemondtak róla, hiszen Magyarországon a fogyatékkal élők, különösen az enyhén értelmi fogyatékosok ellátása 18 éves koruk után nem megoldott, anyagi támogatásra nagyon csekély mértékben jogosultak, munkát nehezen találnak, és gyakran elmeszociális otthonokban kötnek ki, súlyos pszichiátriai betegek között, ahol semmi keresnivalójuk nincs.

A lelki-testi értelemben meglehetősen törékeny lány, aki 2012 óta svédországi nagynénjénél, Ruff Ágnesnél él, most 21 éves, az IQ-ja 60-65 között van, ami egy kedves nyolcéves gyerek szintjének felel meg. Ez az állapot élete végéig megmarad, ezért rendszeres felnőtt felügyeletet igényel. A nyolc általánost még Magyarországon járta ki egy gyógypedagógiai intézményben, és most Malmőben jár egy speciális iskolába, ahol, ha minden jól megy, két év múlva szakácsként végezhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!