hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csaló vagy áldozat?
14 évet kapott a LIBOR-botrány kulcsszereplője

2015. 10. 02.
„A legnagyobb pénzügyi összeesküvés végrehajtója vagy csak egy szerencsétlen, akit beáldoztak?” - teszi fel a kérdést a Bloomberg Businessweek legutóbbi címlapsztorija Tom Hayesre utalva, aki a 2012-ben kirobbant LIBOR-botrány első elítéltje lett.

Nagy-Britanniában a súlyos csalásokra szakosodott SFO (Serious Fraud Office) és a helyi pénzügyi felügyelet (SFA) feltárta, hogy a globális pénzügyi válság előtt és alatt jó néhány kereskedő haszonszerzés céljából manipulálta a globális irányadó londoni bankközi kamatlábat, a LIBOR-t, amely közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét. A 35 éves Tom Hayest most nyolc vád­pontban – többek közt csalás céljával szőtt összeesküvésben – mondták ki bűnösnek a LIBOR manipulálásában való részvétele miatt.

2008. szeptember 15-e a pénzügyi piac számára olyan volt, mint egy világ­égés: a Lehman Brothers csődöt jelentett, a piacokon eluralkodott a pánik, és legtöbben rögtön menekülőre fogták. Tom Hayes azonban különbözött az átlag kereskedőktől: a Lehman csődjének napján felhívta a londoni brókereket, és megadta, hogy milyen irányba kell változtatni a LIBOR-t. És a LIBOR árfolyama csökkent. Hayes kereskedési eredménye így hamar a mínusz 8 millióról plusz 20 millió dollárra változott. Egy bázispontos változás megközelítőleg 750 ezer dollár profitot jelentett Hayesnek. A közvetítő személyek jutalma 50-100 ezer dollár, vagy még annál is több kenőpénz volt.

„Hayes mindig is különbözött a társaitól” – írja az idézett Bloomberg cikke. Előélete zűrös volt, de nem kirívóan: szülei elváltak, az iskolában beilleszkedési zavarokkal küzdött. A számokhoz viszont különös érzéke volt. Általában hidegvérrel kockáztatott. Sőt, míg a többiek játszottak, ő dolgozott, hogy pénzhez jusson. Ez tovább gyűrűzött pályafutásában. Számára a pénzügyben egyetlen koncepció létezett: csinálj pénzt mindenből, a többi utána már ráadásként jön. Hayes mindig nagyon korán kelt, általában 12 órát dolgozott, és korán feküdt, bár gyakran éjjel is felkelt, hogy kereskedési pozícióit ellenőrizze. A bonyolult számítások és teljesítménykényszer nem okozott számára nehézséget, ha kockáztatásról volt szó. Munkahelyein néhány barátra is szert tett, de inkább csak azok közül, akiket elsősorban nem a szociális interakciók, hanem a számok érdekeltek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!