hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Soha nem látott népmozgás Európa határain
Halálos dilemma

2015. 06. 18.
Összecsapások a francia–olasz határon, kamionokra kapaszkodó bevándorlók Calais-ban, négyméteres kerítés építése a magyar–szerb határszakaszon. Európát túlzás nélkül alapjaiban rázta meg a Földközi-tenger és Törökország felől érkező bevándorló- és menekülthullám. Pedig ez csak a kezdet: az unió százezer menedékkérővel nem tud mit kezdeni, miközben csak Törökország déli részén kétmillió szíriai és iraki várja sorsa alakulását.

A magyar kormány szerdán úgy döntött, fizikai határzárat létesít, konkrétan egy négy méter magas kerítést húz fel a 175 kilométeres magyar–szerb határon. Pintér Sándor belügyminiszternek egy hete van a határ lezárásának előkészítésére. A döntést bejelentő Szijjártó Péter a Spanyolországhoz tartozó, de Észak-Afrikában lévő Ceuta városát Marokkótól elválasztó, illetve a bolgár–török határon elhelyezkedő határzárhoz hasonlította a magyar döntés következtében felállítandó kerítést. A tervek szerint a magyar kormányfő július elsején csúcstalálkozón tájékoztatja szerb kollégáját a döntés okairól.

A kormány közben olyan javaslatot készít, amellyel minden uniós tagországot és EU-tagjelöltet biztonságos harmadik országgá minősítenek, olyan országgá tehát, ahová a Magyarországra érkezett menedékkérőket vissza lehet toloncolni.

Az Országgyűlés a héten tárgyalta Kósa Lajos, Rogán Antal és Németh Szilárd javaslatát a menedékjog szűkítéséről, amely Szerbiát és Görögországot minősítené biztonságos országnak menekült szempontból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!