hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szamarak és elefántok csatája
A 2016-os amerikai választás történelmi jelentősége

2015. 04. 30.
Mindnyájunkra befolyással van, hogy éppen kicsoda az Egyesült Államok elnöke, illetve milyen alapelvek és ideológia mentén irányítja az országát: a legnagyobb gazdasági hatalom döntései kihatnak Európa és Magyarország jólétére; az amerikai trendek, divatok és ideológiák nemzetközi szinten is elterjednek; az amerikai elnök a világ egyetlen szuperhatalma hadseregének a főparancsnoka is egyben; az Egyesült Államok külpolitikája döntő hatással van a világpolitika alakulására. Vajon milyen irányba fordul Washington a következő amerikai választások idején, 2016-ban? Az alábbiakban megvizsgáljuk a Fehér Házig vezető hosszú, nehéz és nagyon drága út lépéseit, az egymással szemben álló két párt közötti alapvető különbségeket és a potenciális jelölteket.

Előfeltételek

Csak az Egyesült Államokban született, 35. életévüket betöltött amerikai állampolgárok indulhatnak az elnöki székért. (A Fehér Házba való beköltözéskor az elnökök átlagos életkora 55 év volt.) Feltétel még az is, hogy az elnökjelölt a legutóbbi 14 évben az USA területén élt, büntetlen előéletű, és nem vett részt semmilyen államellenes, uszító tevékenységben. Hivatalosan nem előfeltétel, de elengedhetetlen a felsőfokú iskolai képzettség (lehetőleg jogi vagy gazdasági területről) és egy sikeres politikai karrier (polgármesteri, kormányzói, szenátori). Emellett előny a katonai múlt (a 43-ból 31 elnöknek volt).

Előkészületek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!