hetilap

Hetek hetilap vásárlás
40 ezerért adták el Feri bácsit
Élmezőnyben vagyunk az európai rabszolgaság-toplistán

2015. 04. 02.
„Rendszeresen járok az egyik pilisi településre, ahol tudok egy családról, akiknek négy fiuk van. A legkisebbet, aki tizenhat éves, az apja eladta szolgának pár karton cigarettáért egy jómódú cigány családnak, akik magukkal vitték a gyereket az Alföldre. A fiú nemsokára megszökött tőlük, és hetekig gyalogolt, mire hazaért. A szülei ismét eladták, és az új gazdák még messzebbre vitték el őt” – mesélte lapunknak egy kérdezőbiztos. Az Anthropolis Egyesület oktatási kézikönyvéből kiderül, hogy a csicskáztatás és a prostitúció a modern rabszolgaság két legjellemzőbb fajtája Magyarországon.

„A rabszolgatartást máig nem sikerült a történelemkönyvek lapjaira száműzni. Korunkban is tömegeket bocsátanak áruba, hogy aztán munkára vagy prostitúcióra kényszerítsék őket. Hosszú út áll még előttünk, de végső célunk csak egy lehet: az emberkereskedelem felszámolása” – idézi Cecilia Malmström volt uniós belügyi biztost az Anthropolis Egyesület Modernkori rabszolgaság című kiadványa, amelyet szerzői oktatási segédanyagnak szánnak. A kötet a magyarországi viszonyokra is kitér, és hangsúlyozza: a jelenség legkiszolgáltatottabb áldozatai a gyermekek, akik világviszonylatban a rabszolgaság áldozatainak egynegyedét adják.

A szerzők leszögezik: hiába tilos ma már mindenhol a rabszolgatartás és az emberkereskedelem, a kizsákmányolás egyre erősödik. A Global Slavery Index felmérése szerint a rabszolgaságban élők száma ma világszerte 36 millióra tehető, kétharmaduk Délkelet-Ázsiában, Oroszországban, Nigériában, Kongóban és Indonéziában él. Számos divat- és sportruházat, elektronikus eszköz, delikát élelmiszer és sok egyéb árucikk előállítása mögött a nyersanyagtól az összeállításig rabszolgamunka van. A rabszolgaság tipikus formái pedig a gyermekmunka, az adósrabszolgaság, a szerződéses rabszolgaság – ez többnyire átveréses munkaközvetítés –, a háztartási rabszolgaság, a szexuális kizsákmányolás és a háborús rabszolgaság, azaz gyerekkatonák kiképzése. 167 ország negatív sorrendjében hazánk a 75. helyen áll, Európában csak Bulgária és Csehország van hasonló helyzetben.

Magyarországon legalább 36 ezerre teszik a kizsákmányoltak számát: ők elsősorban az adósrabszolgaság és a prostitúció áldozatai. A prostitúció 95 százalékban nőket, lányokat érint, míg a csicskamunka legalább annyira felnőtt férfiakat, s mindkettőben jelentős szerepet játszik az emberkereskedelem. Világszerte, így hazánkban is a rabszolgaság szempontjából a legveszélyeztetettebbeknek számítanak a szegények, a nők, a fogyatékkal élők, a gyerekek, illetve egyes etnikai kisebbségek, nálunk a romák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!