hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekültek tömegei

2015. 01. 23.
Szíriából a polgárháború kitörése óta – azaz 3 év alatt – az 1,8 millió keresztényből 700 ezren menekültek az ország határain túlra. Irakban jó esetben 300 ezer keresztény maradt a korábbi egymillióból – ennek egyik fő oka az Iszlám Állam térnyerése. Számos iraki kereszténynek egyébként 2005 és 2010 között egyszer már menekülnie kellett a keresztényellenes síita milíciák erőszakossága miatt, tehát ezúttal másodszor – de nem ritkán harmadszor – elhagyni otthonukat tíz éven belül. Miután nem akarnak visszatérni Dél-Irakba, de külföldre sem jutnak el,  marad a kurd tartomány, ahol a kurd hatóságok és a lakosság befogadó mind a síita, mind a szunnita típusú terror elől menekülők iránt. A Szíriával szomszédos Libanon történelmi csúcsot döntött a menekültek befogadása terén: minden 1000 libanoni állampolgárra 230 regisztrált szíriai menekült jut (az arányok hasonlóak lehetnek a kurd tartományban is).

A menekültek évek múltán sem rendelkeznek semmilyen perspektívával: Libanonban nem vállalhatnak munkát, de a kurd tartományban sem támogatják a hatóságok a nem-kurdok hosszú távú beilleszkedését. Százezrek évek vagy hónapok óta élnek egyfajta „sorstalanság” érzésben, menekülttáborokban, rögtönzött szállásokon, úgy, hogy fogalmuk sincs, lesz-e lehetőségük valaha visszatérni otthonaikba.  

Az Open Doors Szíriában 9000 család rendszeres ellátását vállalja, valamint 16 ezer iraki családét. Ezen túl az eredeti lakóhelyükön maradt keresztényeket is támogatják, elsősorban a még működő keresztény gyülekezeteken keresztül (Bagdadban, Damaszkuszban). Az Open Doors munkatársai is több alkalommal mesélték, hogy a keresztények szívesen osztoznak nem keresztényekkel a megkapott adományokon, ami nagy hatás gyakorol rájuk. Egy Damaszkuszban élő Open Doors- munkatárs szerint bár a keresztények jelentős része elhagyta az országot, a gyülekezetek mégsem ürültek ki: „jönnek helyettük mások, sokan érdeklődnek az evangélium üzenete iránt”.

A tömegméretű üldözés miatt maga az Open Doors profilja az utóbbi években átalakult: míg korábban a segélyezés minimális volt és nem tartozott a szervezet által vállalt feladatok közé, addig mára a humanitárius tevékenység elválaszthatatlanná vált az olyan akcióktól, mint a Bibliák becsempészése zárt országokba, a jogi képviselet, vagy az emberi jogi kampányok megszervezése és a kutatások. Észak-Korea esetében például a kínai–koreai zöldhatáron ugyanazokon a hálózatokon, ahol eredetileg Bibliát csempésztek, ma gyógyszerek és élelmiszerek is bejutnak a kommunista diktatúrába. Ezenkívül Nigériában, Indiában, Pakisztánban, illetve számos más országban, ahol a keresztény kisebbségi léthez gazdasági elnyomás, társadalmi kirekesztés társul, mikro­projekt jellegű írás-olvasási programokat támogat a szervezet. Sziriában, Irakban, Pakisztánban, Nigériában poszttraumatikus stressz kezelésére képeznek keresztény szakembereket, és támogatják munkájukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!