hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meleg családokat akar az ENSZ
Sürgetik az azonos nemű párok gyermekvállalásának elfogadását

2015. 01. 15.
„A gyermekeknek apára és anyára van szükségük, nem pedig azonos nemű »szülőkre«” – olvasható abban a petícióban, amelyet több országban aláírásgyűjtő kampánnyal támogat a CitizenGO élet- és családpárti szervezet. A tiltakozás az UNICEF nemrég kiadott hivatalos állásfoglalására reflektál, mely támogatja az azonos nemű párok gyerekvállalásának elfogadását, és sürgeti azon  törvények eltörlését, amelyek megakadályozzák a homoszexualitás megismertetését a gyermekek körében. Bírálói szerint az UNICEF a gyerekjogokra hivatkozó dokumentumával valójában a melegjogokért száll síkra.

„A gyermekek és szülők szexuális orientáción vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése” céljából adott ki nemrég hivatalos állásfoglalást az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF. „A dokumentum támogatja az azonos nemű párok szülőkként való elismerését, továbbá sürgeti az olyan törvények eltörlését, amelyek megakadályozzák a homoszexualitás megismerését a gyermekek körében. Emellett a gyermekek jogainak és érdekeinek »védelmében« támogatja a »társadalmi normák megváltoztatását« a homoszexuális viselkedéssel kapcsolatosan. Ennek érdekében hatalmas anyagi forrásokat használnak fel, és latba vetik nemzetközi befolyásukat. Kérjük, írja alá petíciónkat, hogy megállítsuk ezt a folyamatot!” – olvasható abban a tiltakozó közleményben, melyet a CitizenGO nevű nemzetközi civil szervezet adott ki, hogy nemzetközi aláírásgyűjtő kampányt folytasson az ügy érdekében.

Az UNICEF merőben szokatlan témájú állásfoglalása a gyermekek jogaira és érdekeire hivatkozik, a tiltakozók szerint azonban épp a gyermekek jogait és valós érdekeit ássa alá, s valójában a meleg párok jogait képviseli. „A gyerekeknek az lenne az érdeke, hogy lehetőleg a számukra legkedvezőbb összetételű családban nevelkedjenek, s ezt a világ minden táján máig a hagyományos, férfi-nő kapcsolatra épülő szülőmodell jelenti” – fejtette ki érdeklődésünkre Frivaldszky Edit, a CitizenGO magyarországi koordinátora.

Az UNICEF-állásfoglalás negyedik oldalán ez áll: „Az UNICEF támogatja olyan törvények életbe lépését, amelyek biztosítják az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) párok és gyermekeik családi kapcsolatának jogi elismerését.” Az állásfoglalás végig olyan fogalmakkal operál, melyek nem találhatók meg a nemzetközi emberi jogi vagy gyermekjogi egyezményekben, mint például a „szexuális orientáció”, a „nemi identitás”, az „LMBT” vagy az „LMBT-szülő” kifejezések. Ezek nem egyezményes fogalmak, számos ENSZ-tagállam egyértelműen elutasította ezen fogalmak használatát a nemzetközi jog terén. „Az UNICEF túllépte hatáskörét, hiszen nincs felhatalmazása arra, hogy bevezesse ezeket az új fogalmakat a nemzetközi gyakorlatba” – hívták fel a figyelmet a petíció szerzői, akik szerint a legnagyobb veszély az, hogy minden megalapozatlansága ellenére az UNICEF-állásfoglalás könnyen hivatkozási alappá válhat a nemzetközi jogalkotásban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!