hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar Csernobil
Összefogást követel a Selypi-medence azbesztmentesítése

2014. 09. 28.
Az ipari katasztrófa sújtotta, azbesztportól szennyezett Selypi-medence települései­nek helyzetére a zagyva­­szántói György Zsolt (1976) állam ellen indított kártérítési pere hívta fel a figyelmet. Fekete László polgármester lapunknak elmondta, hogy egyik elsődleges céljuk, hogy a Selypi-medencét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területnek, ennek megfelelően állami forrásokból kezdődjék a terület méregtelenítése.

Selyp – Lőrinci északi része. Az egykori cementgyár területe részben Zagyvaszántó déli határához tartozik. A hetvenes évektől működött itt a tűzálló cementet, azbesztcementet készítő gyár. Többek között 8300 kilométernyi vízvezeték készült Selypen. Az itt készült azbesztcementcsövekből is jön a víz a lakosságnak. Zagyvaszántó a Parlamenttől mindössze 64 kilométerre eső Heves megyei falu a Hatvani járásban.

Az azbeszt görög eredetű szó, jelentése ’olthatatlan, elpusztíthatatlan’. Porban lévő szálkái tüdőbe kerülve rákot okoznak.  Zagyvaszántón olyan sok a beteg, hogy perszövetséget alkotva követelnek kártérítést.

Zöldséges az Édenkert Csárdával szemben. Válóczi Józsefné Erzsike dolgozik itt, férje öntödében kereste a család kenyerét. Nagy vagyoni és nem vagyoni kár a háromgyermekes családnak az a kiesés, amit az 1975-ös születésű családfő táppénzre kerülése, leszázalékolása jelent. Krisztián 18, Ádám 17, Izabella 14 éves. Meggyőződésük, hogy a gyár területéről érkező por a betegség elsődleges oka. Elvileg a portalanítás érdekében, főleg szeles, száraz időben gondoskodni kellene a terület alapos locsolásáról, hogy a méreg ne szállhasson a környéken élők tüdejébe.  Erzsike naponta kerékpározik mellette, de sosem látta, hogy locsolták volna. Legföljebb a jóisten zivatarfelhői gondoskodnak portalanításról. Nem kecsegtetik őket az orvosok semmi jóval. „Bízunk benne, hogy valami módon meggyógyulunk. Mentsük meg gyermekeinket, unokáinkat bármi áron! Nem akarok a halállal együtt élni. Szeretném, ha 70 évesen kéz a kézben ülhetnék a párommal a szobánkban. Olyan hatalmas kérés ez?” – mondja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!