hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A nőre lőj először!"
Tamási Erzsébet a gyengébbik nem és a terrorizmus viszonyáról

2014. 09. 25.
„Maradt-e még Pokolban ördög?” – ez a mottója Tamási Erzsébet Terrorista nők című könyvének. Az Országos Kriminológiai Intézet kutatója a kérdést annak az ellentmondásnak a kapcsán citálja, hogy az életadásra „programozott” nők esetenként különösen kegyetlen terrorcselekményeket követnek el. A válasz nem túl biztató.

A könyvében megjegyzi, hogy nincs olyan vonatkozó kutatás, amely ne utalna arra, hogy a történelem során mindig is voltak terrorista nők, és egyben ne vetné fel a kérdést, hogy mi lehet ennek az oka. Miért csodálkozunk azon, ha egy nő terroristának áll?

– A világ úgy van berendezve, hogy a férfi feladata a harc, a védelmezés, neki kell úgymond meghalnia mindenkiért. A nő ugyanakkor „arra van kitalálva”, hogy gyereket szüljön, azt felnevelje, biztosítsa az otthon melegét. Ráadásul e mellé a biológiai adottság mellé egy erős társadalmi elvárás is párosul. Értelemszerűen attól, aki életet ad, nem várjuk azt, hogy kardot rántson – ha ez megtörténik, akkor meglepődünk. Persze ez nem jelenti azt, hogy a nő eredendően jó lenne és ne tudna kardot rántani: éppúgy képes a gonoszságra, mint a férfi vagy akár egy gyerek, hiszen ilyet is látunk. Emberek éppen attól leszünk, hogy erkölcsi döntéseket hozunk aszerint, hogy mi jó és mi rossz.

A gyerekterroristák kérdése egyébként még meglepőbb, hiszen az emberi hatalmi hierarchiában a gyerekek vannak legalul, felettük a nők, aztán a férfiak. A gondoskodás tekintetében pedig éppen fordított a sorrend: a gyerek az első, utána következik az asszony, és végül a férfi, aki feláldozható, lecserélhető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!