hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kun páter, a neonáci mozgalom kultikus alakja
Krisztus nevében, tűz!

2014. 08. 21.
A Romantikus Erőszak, neonáci zenekar Rózsafüzér és revolver című számával állított emléket a hírhedt, kiugrott nyilas szerzetesnek, Kun Andrásnak, aki Kun páter néven vonult be a gyilkos hatalom történetébe, és a hazafias rockzenekar szerint „vértanú lett a keresztfán”.

A gyűlölettől fröcsögő nótához (szövegét lásd a keretben) klip is készült. A korabeli híradó fekete-fehér felvételein kalapban és reverendában vezényel egy snájdig férfi, a nyilas mozgalom emblematikus alakja, Kun páter. Többek között filmbejátszásokat is láthatunk zsidó asszonyokról kisgyermekekkel a karjukon és hajlott hátú idős emberekről, amint fegyveres kísérettel hajtják őket a halálba. „A bűnösöknek nem volt kegye­lem” – énekli három kopasz zenész összehajolva a mikrofonnál, és csújjogat, hogy „az volt a szép”.

De ki is volt valójában Kun páter? A neonáci mozgalom kultikus alakjáról Csonka Laura történészt, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének ösztöndíjas PhD hallgatóját kérdeztük, aki részletesen feltárta Kun András „életművét”.

Mikor találkozott először Kun András nevével?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!