hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Medvetánc

2014. 07. 10.
Erdészek és környezetvédelmi szakemberek felmérése szerint az európai medvék egynegyede Kovászna, Brassó és Hargita megyében él. A két hónapig tartó számlálás eredménye szerint Romániában 6000–6300 nagyvad található, míg Európa többi részén összesen 14 ezer. Az elszaporodott medvepopuláció egyre több feszültséget és gondot okoz az erdélyi falvakban, városokban, közülük is talán Tusnádfürdő lakóit érinti a legnagyobb mértékben.

Romániában korábban nyolcezernél is több medve élt, s amikor az ország 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezettséget vállalt, hogy e szigorúan védett fajból legalább hatezret megtart. A romániai erdőfelügyelet szerint ez másfélszerese annak a létszámnak, amit az ország erdői el tudnak tartani. Az állatok élettere ugyanis jelentősen szűkült, így a domináns egyedek kiszorítják a gyengébbeket, melyek már csak a települések közelében találnak élelmet. Ebből adódnak a galibák. A román hatóságok ezért tavaly szeptemberben úgy döntöttek, hogy az állomány ritkítása érdekében országszerte 365 példány kilövését engedélyezik. Eddig is minden évben meghatározták a levadászható egyedek számát, sok helyen azonban – a gazdasági válság következtében – nem volt elegendő fizetőképes kereslet a trófeákra, így tavaly csak az engedélyezett mennyiség kétharmadát ejtették el.

Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa lapunknak elmondta, hogy két anyamedve jár be rendszeresen a fürdővárosba, az egyiknek két, a másiknak három bocsa van, ugyanakkor két fiatal, 2-3 éves állat is élelem után kutat a lakóházak közelében. Az egyik nőstény az udvarokba is betört és tyúkokat ölt meg, egy másik nagyvad pedig a tejautomatát „támadta meg” már több ízben. A település szélén lakók elmondása szerint az is előfordult, hogy a medve betörte egy idős asszony házának ajtaját, bement az előszobába és élelmet keresett. „Szerencsére eddig még nem sérült meg senki” – mondta a környezetvédelmi szakember, aki kollégáival engedélyt kért az RMDSZ által vezetett környezetvédelmi minisztériumtól az érintett két medve átköltöztetésére. A felügyelők folyamatosan tartják a kapcsolatot a tusnádfürdői elöljárókkal és a szakhatóságokkal, hogy pontosan feltérképezhessék a mackók útvonalait, a szokásaikat, hogy a későbbiekben majd befoghassák és elköltöztethessék őket.

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere szerint a helyzet azért nagyon kényes, mert sok medve bejár a településre, és fennáll a veszély, hogy emberre támadnak. „Bejárnak a gazdaságokba, sok kárt okoznak, reméljük, sikerül megoldást találni a problémára” – mondta a Heteknek a polgármester. Az áttelepítést mint megoldást többen, főként az állat- és környezetvédő szervezetek vitatják. „Az unió védi a romániai medvét, miután a nyugat-európai erdőkből kétszáz éve kiirtották. Számtalanszor felajánlották a hazai hatóságok, hogy áttelepítenek néhányat, megpróbálják visszahonosítani, de nem kérnek belőlük az európai országok” – mondta lapunknak Kovács Géza hargitafürdői vadász, környezetvédő aktivista. A környezetvédők arra is gyanakodnak, hogy a vadásztársaságok nem véletlenül nem segítik az állomány pontos összeszámlálását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!