hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sereghajtó magyar milliárdosok
A politika a legkönnyebb út a sikerhez

2014. 05. 15.
Tavaly óta jelentősen nőtt a magyar milliárdosok vagyona, ám még így is le vannak maradva nemcsak a globális elittől, de térségbeli „kollégáiktól” is – derült ki A 100 leggazdagabb - 2014 című kiadványból. Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy nálunk még mindig nem működik megfelelően a piacgazdaság – a siker biztos receptje például a politikához és a politikusokhoz való „megfelelő” viszony.

A világtrendekhez hasonlóan a magyar leggazdagabbak is egyre nagyobb vagyonok felett rendelkeznek: 2013-hoz képest a lista szereplői 180 milliárd forinttal gyarapodtak, ami reálértéken bő 6 százalékos növekedést jelent. A jelenlegi 2460 milliárdos összvagyonuk egyébként négyszerese annak, amit 2002-ben birtokolt a száz leggazdagabb magyar – miközben a fogyasztói árak azóta csupán 77 százalékkal növekedtek.

A toplistát ezúttal is – immár egymás után negyedszer – Csányi Sándor (lenn balra), az OTP Bank első embere vezeti, aki tavaly 15 milliárddal, 150 milliárd forintra gyarapította vagyonát. Őt Bige László (lenn középen), a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 145 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György (lenn jobbra) áll, akinek vagyona 135 milliárd forint volt 2013-ban. Ő egyébként 17 milliárdos növekedést könyvelhetett el egy év alatt, főként a globálisan legnézettebb „felnőtt tartalmat” szolgáltató weboldaluk révén.

A 2014-es vagyon szerinti listára kilenc új szereplő került, közülük Polony István nyitott a legelőkelőbb helyen: az üzletember tavaly 47 százalékos tulajdonrészt szerzett az OLAJTERV csoportban, amivel egy csapásra a 24. helyre került. Két nagy tavalyi cégel­adás nyomán került fel a listára Mészáros Csaba (52.), aki a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro csoport egy részét értékesítette, valamint Vinnai Balázs (99.), aki a banki informatikai rendszerekkel foglalkozó IND csoportot adta el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!