hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem tudtam megbocsátani Horthynak
– mondja a 90 éves Mimi néni, akit magyar csendőrök raktak fel az Auschwitzba tartó vonatra

2014. 04. 03.
Majdnem elájult, amikor meghallotta, hogy milyen emlékművet terveztek a Szabadság térre a német megszállásra emlékezve – Zinner Árpádné Mimi nénit ugyanis nem a német tisztek, hanem magyar csendőrök és rendőrök rakták az Auschwitzba tartó vonatra Kecskeméten, csaknem 70 éve. Előtte Horthy vezérőrnagya még udvarias kézcsók kíséretében adta édesanyja tudtára, hogy 50 hektáros birtokukat nézte ki magának, de megígérte, hogy értékeikre vigyázni fognak, amíg „visszatérnek”. A ma 90 éves asszony a felszabadulásnak sem sokáig örülhetett: a kommunisták szemében ugyanis kuláknak számítottak.

Milyen volt zsidónak lenni a német megszállás előtt, hogyan emlékszik arra az időszakra?

– 1924-ben születtem, és gyerekfejjel még nem sok mindent értettem meg a világból, de valahogy belém ivódott, hogy mi másodrendű emberek vagyunk. Emlékszem, hogy 1933-ban édesapám unokabátyja Berlinből családostól kivándorolt Izraelbe, és előtte eljöttek hozzánk a Kecskemét melletti Hetényegyházára, hogy elbúcsúzzanak. A fejem felett beszélgettek olyanokról, hogy Hitler milyen veszélyes, és hogy ki kell vándorolni. Akkor hallottam erről először.

A helyzet 1938, vagyis az első zsidótörvény után kezdett igazán rosszra fordulni. Az 50 holdas birtokunkon az időközben megözvegyült anyukám egyre kevésbé gazdálkodhatott. Azt sem nézték jó szemmel, ha az iskolai bálon – amit a hetedikesek adtak a nyolcadikosoknak – zsidók is jelen vannak, bár engem a keresztény fiúk külön elkértek anyukámtól, és én rettentő büszke voltam erre. Arra is tisztán emlékszem, hogy egy szép napon két csendőr jelent meg nálunk. Lóhátról odaszóltak nekünk – a nővéremmel éppen az udvaron voltunk –, hogy hol van rólunk a sárga csillag. Azt feleltük, úgy tudjuk, azt csak az utcán kell hordani. Erre az volt a válasz – még ma is itt van a fülemben –, hogy a sárga csillagot a hálóingünkön is viselnünk kell.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!