hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terroristaképzés a neten
Hogyan használják a világhálót a muszlim szélsőségesek?

2014. 01. 31.
A szélsőséges iszlamisták és a dzsihadisták a kezdetektől fogva ismerik az internetet. Elsősorban propagandacélokra, de toborzásra és kommunikációra is használják – ez pedig, dacára az Egyesült Államok által meghirdetett, terrorizmus elleni harcnak, semmit sem változott – sőt profibbak, mint valaha.

Hetek óta nem tudtam beszélni palesztin kollégámmal, Abdelhalim al-Anzival a Gázai övezetben. A tavalyi egyiptomi katonai puccs óta Gázára kifejezetten rájár a rúd – az egyiptomi hadsereg sorra robbantja be Rafahnál a Hamasz-kormányzathoz tartozó alagutakat, a határátkelőnél is megszigorodott az ellenőrzés, Hamasz-politikus sem járt Egyiptomban a 2013. június 3-ai katonai puccs óta.

A katonai szigornak, mely az övezetet sújtja, meg is van az eredménye: a körzetben újra benzinhiány van, elektromos áramhoz a nap egy-két órájában jut a lakosság. Az egyiptomi közbeszédben pedig már elhangzott annak a lehetősége, hogy a terrorszervezetté nyilvánított Muzulmán Testvériség elleni harc jegyében Egyiptom esetleg bevonulhatna a Gázai övezetbe. Tekintve, hogy a ’79-es béke óta nem látott a határvidék ekkora egyiptomi katonai jelenlétet, politikai elemzők szerint ez az opció is elképzelhető.

Palesztin újságíró kollégámat próbáltam elérni mobilon, e-mailben, de egyikre sem reagált. Komolyan aggódni kezdtem miatta, így azt tettem, ami a rendelkezésemre állt – böngésztem azoknak a honlapoknak a tucatjait, melyeket Gázából szerkesztenek, hátha megtudok valamit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!