hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A törvényt szolgálják, nem az igazságot
A magyar jogszabályokban a büntető szemlélet érvényesül

2014. 01. 31.
Kiszolgáltatott az állampolgár, ha nem járatos a jogban, hiszen még egy hétköznapi vásárlásnál is méltatlan helyzetbe kerülhet, és ha nem vigyáz, akkor lépten-nyomon meg is büntethetik. Hazánkban a jogszabályok egyre inkább a büntető szemléletet érvényesítik, míg fejlettebb demokráciákban a jogszabályok betartásának segítése a vezérelv.

„Ezúton hozzájárulok ahhoz, hogy XY cég a jogszabályok szerint, valamint azon túlmenően mindenkor a hatályos ÁSZF-ben (jelen szerződés megkötésének időpontjában annak 2.2.1. pontjában) meghatározott egyéb személyes adataimat szolgáltatásainak biztosítása és fejlesztése érdekében, az előfizetői igények felmérése (piac-, közvélemény-kutatás), közvetlen üzletszerzés, valamint kutatás és üzletfejlesztés céljából a jogszabályi rendelkezések betartása mellett az XY céggel szerződéses jogviszonyban álló, tevékenységét írásos titoktartási nyilatkozatban szabályozó piackutató cégnek átadja. Ezúton hozzájárulok ahhoz, hogy a Szolgáltató emberi beavatkozás nélküli hívórendszerét közvetlen üzletszerzési célra alkalmazhatja a tekintetemben.”  

A fenti idézet egy hazai távközlési céggel kötött előfizetési szerződésből való, s értelmezése az ügyintézővel, majd az irodavezetővel folytatott közel háromnegyed órás eszmecsere után vált csak lehetővé. Ha egy ügyfél el is olvassa a szerződések kisbetűs részét, gyakran segítségre van szüksége annak lefordításához. „Mobiltelefon-vásárlásnál még elboldogulhatunk magunk is, de ha nagyobb pénzösszegekről van szó, például ingatlanvásárlásnál vagy hitelfelvételnél, tanácsos egy független szakember véleményét is kikérni, mielőtt aláírjuk a szerződést. Nem véletlen, hogy a nyugati országokban bevett gyakorlat, hogy az emberek szerződéskötéskor magukkal viszik az ügyvédüket is. Általában is elmondható, hogy sokkal több energiát szánnak arra, hogy szakmai kérdésekben szakemberektől tanácsot kérjenek, tehát az ügyfelek hozzáállása is tudatosabb, mint nálunk. Nálunk ez inkább tűzoltásszerű, a többség csak akkor fordul ügyvédhez, amikor már nagy baj van, és várják, hogy a szakember csodát tegyen” – mondja Kocsis Ildikó ügyvéd, aki tíz éve heti rendszerességgel publikál cikkeket, melyekben a jogszabályokat igyekszik a széles nagyközönség számára is érthetővé tenni.

Kocsis Ildikó szerint a pénzügyi ismeretekhez hasonlóan a jogi alapismeretek oktatására is szükség lenne már az iskolában. „Ahogy én látom a jogásztársadalmat, elég kevesen vagyunk olyanok, akik képesek vagyunk úgy átadni a joggal kapcsolatos alapismereteket, hogy az tényleg érthető legyen a másik oldalon. Ez megfelelő szemléletet, hozzáállást kívánna a szakma oldaláról is, hiszen hogyan várjuk el az emberektől, hogy kövessék a jogszabályi előírásokat, ha nem értik, hogy mi az, amit követniük kellene?” – teszi fel a kérdést az ügyvédnő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!