hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A paranoia maga a valóság
Lehallgatások: a biztonság iránti igény felszámolja a szabadságot

2013. 11. 21.
A lehallgatások, megfigyelések tekintetében a filmek világa nem feltétlenül múlja felül a valóságot: ma valóban bárkiről, bármikor, bárhol lehet adatot gyűjteni, a technológia ehhez már adott. Az átlagember egyedi megfigyelése persze túlságosan sokba kerül, ám erre nincs is feltétlenül szükség – a legtöbben úgyis mindent megosztanak magukról az interneten. Minderről a Jövőképp! Egyesület által szervezett, „Mi meg(le)hallgatunk – Az NSA-ügy” címet viselő rendezvényen beszéltek szakértő előadók.

A hírszerzők az állam és a társadalom érdekeit szolgálják, bár ez a kettő nem mindig esik egybe, és a hírszerzési eszközök, eljárások sem mindig egyeztethetők össze az erkölcscsel és a joggal – indult el a kályhától Kiss Álmos Péter, aki 20 évet szolgált az Amerikai Egyesült Államok hadseregében, azon belül 16 évet a hírszerzésnél. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, az USA hírszerzési aktivitása a második világháborúig minimális volt. A külügyminisztériumon belül ugyan működött egy kódfeltöréssel foglalkozó részleg, ám amikor 1929-ben Henry L. Stimson külügyminiszternek büszkén mutatták a japán diplomácia feltört levelezését, a válasz dicséret helyett csak annyi volt, hogy úriemberek nem olvassák egymás levelezését – majd a miniszter megvonta a részleg anyagi támogatását.

Azóta nagyot fordult a világ, a tengerentúlon jelenleg 16 szövetségi hírszerző szervezet működik. A hidegháború idején viszonylag egyszerű volt a képlet: az amerikaiak figyelték a szovjeteket, a szovjetek pedig az amerikaiakat. A Szovjetunió felbomlása után azonban a világ polarizálódott, így a hírszerzőknek sokfelé kell figyelniük – ebbe beletartoznak a szövetségesek és a belső politikai riválisok egyaránt.

A Snowden-ügyben – jegyezte meg a szakértő – nem is annyira a lehallgatás ténye, mint inkább a volumene – több milliárd telefonbeszélgetés és e-mail – lepte meg a szövetséges országok vezetőit, és ebbe a meglepetésbe vegyülhetett némi irigység is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!