hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapest átvilágítva
Hollandia és Albánia között a fővárosi életszínvonal

2013. 10. 03.
Budapesten magasabb státuszú és jövedelmű emberek élnek, mint országosan, amelyhez erősebb politikai aktivitás is párosul. Az elidegenedett városlakókról szóló legendák kevéssé igazak, a budapestiek túlnyomó többségének száznál több ismerőse van, és csak 6 százalékuknak nincs barátja. Viszont az egyenlőtlenségek sok tekintetben leképezik az országos viszonyokat, a II. és a VIII. kerület közti életszínvonal-különbség Hollandiához és Albániához való hasonlítása nem légből kapott megközelítés.

A főváros népességszámának alakulása az ezred-forduló óta pozitívabb az országosnál, ami elsősorban az ideköltözők, illetve az agglomerációból visszaköltözők növekvő számának tudható be – derült ki a KSH Demográfiai Portré című kiadványából. Budapest és vonzáskörzete együttes lakosságszáma tartósan 2,4 millió körül van. A hazánkban élő külföldiek közel fele, mintegy 100 ezer ember a fővárosban él. A budapesti bevándorlók kétharmada 40 év alatti, aki munkavállalási céllal telepedett le itt, és jellemzően a versenyszférában dolgozik. Az adatok szerint 1990 óta a romák részaránya is megduplázódott, létszámuk megközelítheti a 80 ezer főt.

A kutatók rendre hangsúlyozzák: Budapest nagyon heterogén város, melyen belül nagy különbségek tapasztalhatók. Az országban létező szinte minden létforma, így a mélyszegénység is megtalálható benne, még ha a 15 százalékos országos aránynál kisebb mértékben is.

Régi jelenség, hogy a budapesti nők ritkábban és jóval később szülnek az országos átlagnál, hiszen minden szülőképes korú nőre 1,18 baba jut. Míg a rendszerváltás idején átlagosan 24,7 évesen vállalták első gyermeküket, addig ma átlag 30 évesen szülnek először. A budai kerületek konzervatívabbak, mivel az ottani kismamák lényegesen nagyobb aránya házas, mint a pestieké, a két szélső pólust – akárcsak sok egyéb tekintetben is – a II. és a VIII. kerület jelentik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!