hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Intézményes aranylövés
Hallgatólagosan elfogadott a lassú eutanázia

2013. 09. 05.
Bűncselekmény hiányában lezárult az Uzsoki Utcai Kórházban folytatott nyomozás a morfintúladagolás következtében meghalt betegek ügyében. Az eset kapcsán újból előtérbe került az eutanázia és a betegjogok kérdése. Előfordul, hogy forráshiány miatt kell „szelektálni” a végső stádiumos betegek között.

Hatvanhat rákos beteg morfiumtúladagolásának gyanúja miatt 2011 őszén indult nyomozás az Uzsoki Utcai Kórházban. A 2005 és 2007 között történt halál­esetek kivizsgálását nemrég bűncselekmény hiányában szüntette meg a Fővárosi Főügyészség. A rendőrségi vizs­gálatot megelőzte egy orvosi szaklapban megjelent cikk, majd az ezt követő névtelen feljelentés a kórház ellen. Az írás Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel jelent meg Márkus Attila, Németországban dolgozó orvos tollából a LAM (Lege Artis Medicinae) című orvosi szaklapban, az „Etikai dilemmák” rovatban.  

A cikk szerint az egyik hazai kórházban, ahol a szerző korábban dolgozott, bevett gyakorlatnak számított, hogy a végső stádiumban lévő rákos betegeknek az orvosok a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösét adták be intravénásan, miáltal a betegek – pár hét vagy hónap helyett – pár napon belül meghaltak. Az orvosok döntéséről sem a betegeket, sem hozzátartozóikat nem tájékoztatták. „A beadott morfintól néhány órán belül kómába esett a beteg, és a növekvő morfinadagok mellett egyre jobban megjelent a morfin légzésdeprimáló hatása, ami néhány napon belül halálhoz vezetett. (…) A hozzátartozók előtt elhallgatták, hogy a látott mellékhatás a morfintúladagolás tünete. A morfin­adás elkezdése után »műhibaként« kezelték, ha öntudatra ébredt a beteg. A betegnek esélye sem volt arra, hogy elbúcsúzzon a hozzátartozóitól, végrendelkezzen, vagy rendezze bármilyen hátrahagyott ügyét” – fogalmazott az orvos, leszögezve: az élet a fogantatástól a halálig tart, amit véleménye szerint joga van bárkinek végigélni. A morfin­injekcióig terjedő élet hiányos élet.

A LAM szaklap Márkus Attila cikkével együtt szakmai-etikai és jogi kommentárokat is közzétett a „lassú eutanáziáról”, melyeknek egyike sem vonta kétségbe az orvosok „jó szándékát”. Simkó Csaba klinikus szerint azonban az orvosnak a beteg szenvedését kell enyhítenie, nem pedig a halálba segíteni őt. Szerinte a jól beállított erős opiátkezelés nem szabad, hogy a beteg tudatállapotát számottevően befolyásolja. Viszont rendszeres stratégiaként erélyes szedálást alkalmazni, pláne intravénásan, szerinte akkor is helytelen szakmailag, ha az érintettek ebbe beleegyeznek. Simkó szerint alapvető probléma az orvosok túlterheltsége, továbbá az, hogy hazánkban a palliatív (tüneti) kezelés – beleértve a fájdalomcsillapítást – egyetlen egyetemen sem kötelező tantárgy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!