hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zacher Gábor toxikológus a nemzeti drogstratégiáról
A politikusok már csak ilyenek

2013. 07. 04.
Az a kormányzati célkitűzés, hogy Magyarországon 2020-ig teljesen visszaszorítsák a kábítószer-fogyasztást, nyilvánvalóan butaság, a politikusok már csak olyanok, hogy szeretnek idealisztikus szlogeneket hirdetni – mondta Zacher Gábor toxikológus annak kapcsán, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti Drogellenes Stratégiát. A szakember az elkészült anyagot egyébként szakmailag vállalhatónak tartja – olyannyira, hogy a bejelentő sajtótájékoztatón is részt vett. A Btk. vonatkozó passzusainak büntetéspárti módosítását pedig nem tartja drámainak.

Hogyan lett az új Nemzeti Drogellenes Stratégia arca?

– Nem lettem az arca, szó sincs róla. Nem vettem részt a stratégia elkészítésében sem, bár kábítószeres betegekkel foglalkozó szakemberként többször írtam véleményt a munkaanyaghoz, pro és kontra egyaránt. Hogy miként keveredtem a sajtótájékoztatóra, az egy érdekes történet. A stratégiát a Drogellenes Világnapon mutatták be, és az osztályunk egyik nővére ugyanezen a napon kapott egy állami kitüntetést. Ez az esemény 11 órakor volt, és ott megkérdezték tőlem, hogy délután 13 órakor lesz a drogstratégia bemutatója, nem lenne-e kedvem elmondani a sajtó képviselői előtt, hogy mit gondolok róla. Azt feleltem, hogy szívesen megteszem, mert soha nem rejtettem véka alá a véleményemet egyetlen politikai oldal felé sem. A történtek tehát nem jelentik azt, hogy a Zacher a kormány embere lett, azt viszont igen, hogy ezt az anyagot szerintem szakmailag fel lehet vállalni. Széles körben meg is teszik, bár vannak ellendrukkerek is – az lenne a meglepő, ha nem lennének. 

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb vitát nem is maga a stratégia váltotta ki, hanem a július 1-jével életbe lépő Btk.-módosítás, amely a kábítószer-használókkal szemben is a szigorítás és a kriminalizálás felé mozdult el. Gyakorló szakemberként hogyan látja ezt a kérdést?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!