hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Digitális arany
Bitcoin: az új pénzügyi világrend alapja

2013. 06. 27.
Hogy mi a Bitcoin? Nem könnyű megérteni, de állítólag megéri, mert egy olyan globális változás alapja, amelynek – ha időben kapcsolunk – a nyertesei lehetünk. Még csak kevesen kapisgálják, de ők már paradigmaváltásról beszélnek, a világ pénzügyi rendszerének revolúciójáról. „Ami a zeneiparnak az Mp3, vagy a telekommunikációnak a VoIP, az a pénzvilágnak a Bitcoin” – állítja Blummer Tamás, egy magyar start-up, a Bits of Proof Zrt. alapító igazgatója, aki szerint olyan exponenciálisan fejlődő rendszerről van szó, amely zárójelbe teszi a bankok monopolhelyzetét, megváltoztatja a pénzügyi tranzakciók játékszabályait, és nemsokára megkerülhetetlen lesz, akár csak a Facebook a közösségi hálózatok területén.

Segítsen definiálni, mit takar a Bitcoin kifejezés! Fizetőeszköz, szoftver, hálózat – mi ez?

– A Bitcoin két dolgot jelent: egyfelől deviza, másfelől egy elszámolási hálózat. A technológia lehetővé teszi, hogy bárhol a világon emberek közvetlenül utalhassanak át pénzt egymásnak elektronikusan, akárhonnan akárhová. És ebben a technológiában létezik egy saját elszámolási egység, ami devizaként funkcionál.

A világon jelenleg alkalmazott elszámolási rendszer a papír alapú könyvelés számítógépesített verziója. Vagy­-is ezen a fronton évszázadok óta nem történt forradalmi változás, azt leszámítva, hogy nem főkönyvekben, hanem adatbázisokban tároljuk a számokat. A Bitcoin gyökeresen más megoldást nyújt az átutalásokra. Esetében nem valamilyen pénzügyi szolgáltató közvetítésével vezetjük át az összeget az egyik számláról a másikra, hanem a bank kiiktatásával közvetlenül utalunk a másik félhez, hasonlóan egy e-mail elküldéséhez. Ez a pénz valódi digitalizálása, és hatásában legalább akkora változást generál, mint a zenei világban az Mp3 megjelenése, vagy a telekommunikációban a Voice over IP.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!