hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érdemes-e perelni a bankokat?
Hitelháború

2013. 05. 16.
Több kormányintézkedés nem várható a devizások megsegítésére, így sokan a perek mindenhatóságában hisznek. Szakemberek szerint más kiút nem lesz, mint az egyedi eseteknek megfelelő banki elbírálás.

Egyelőre több lépést nem tervez a kormány a devizahitelesek megsegítésére – nyilatkozta nemrégiben Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Egyik intézkedés sem örökké tartó, mivel mindegyiknek jelentős költségvetési vonzata van, ami a többi adófizetőt terheli. Az árfolyamgát-konstrukciót meghosszabbított határidővel május 31-éig lehet igénybe venni, bár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, Szász Károly a lehetőséget korlátlan ideig fenntartaná. Szerinte március végéig az érintettek harmada, azaz több mint 150 ezer ember élt a lehetőséggel, de az arányt megdupláznák.

Az árfolyamgát lényegében azt jelenti, hogy minimum 3, maximum 5 évig rögzített árfolyamon törleszthető a devizahitel (CHF: 180 HUF, EUR: 250 HUF, JPY: 2,5 HUF). Ezután az ügyfél piaci árfolyamon törlesztheti tovább a devizahitelét. Ehhez hozzájön a gyűjtőszámláján felgyűlt forinthitel, ami az árfolyamkülönbségből fakadó tőketartozás-többletet tartalmazza, míg a kamatrészt érintő árfolyam-különbözetet a bank és az állam közösen átvállalják – ezt rögzíti a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás. Szász Károly nemrég sajtótájékoztatón elmondta: így az árfolyamgátat választók mentesültek összesen 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól. Az árfolyamgátas kölcsönök aránya a jogosult devizakölcsön-volumen 40 százalékát, 1250 milliárd forintot tesz ki.

Az árfolyamgátat megelőzte a kedvezményes végtörlesztés lehetősége, amellyel közel 170 ezer devizahiteles család élt a tavaly februári határidőig. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!