hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előítélet, ami összeköt
A romaellenesség gyökerei a magyar társadalomban

2013. 05. 23.
Nem valós az a toposz, amely szerint a romák rendszerváltás után történt „lecsúszásának” számlájára írható a velük szemben megnyilvánuló előítéletesség – derült ki a Kádár-korszakban működött Magyar Közvélemény-kutató Intézet most nyilvánosságra került adataiból.

Az Open Society Foundation archívumában elérhetővé vált, a rendszerváltás előtti években rögzített közvélemény-kutatási adatokat Krekó Péter, a Political Capital igazgatója dolgozta fel, összehasonlítva azokat a hasonló témákban azóta végzett közvélemény-kutatási adatokkal. Bár a kérdéssorok értelemszerűen nem ugyanazok, az eredmények összeolvashatónak bizonyultak – mondta el a Heteknek Krekó, aki szerint a cigányellenesség és az antiszemitizmus előképei már a Kádár-korszakban is jelen voltak a magyar társadalomban. „Létezik egy olyan téves mítosz, miszerint a szocializmusban nem voltak roma–magyar konfliktusok, és az előítéletek a mainál sokkal alacsonyabb szinten jelentek meg, mégpedig azért, mert a romáknak volt munkájuk, és integrálódtak a társadalomba. A rendszerváltás következtében azonban többségük elveszítette az állását, lecsúszott, és ennek eredménye a romaellenesség erősödése. Ezt az okfejtést a számok nem támasztják alá, a cigányság már a rendszerváltás előtt is a leginkább ellenszenvvel figyelt etnikai csoport volt Magyarországon” – mondta a kutató.

Például 1989-ben azzal az állítással, miszerint „A bűnözés megakadályozására a rendőrségnek a cigányok között szigorúbban kell fellépni, mint másoknál”, a megkérdezettek 64 százaléka egyetértett. 2011-ben nem sokkal kisebb arányban (54 százalék) értettek egyet a kérdés címzettjei azzal, hogy „Létre kell hozni olyan bűnügyi nyilvántartást, melyben az elkövetők faji hovatartozását is számon tartják”. Krekó Péter szerint mindez azt mutatja, hogy a magyar társadalomban már akkoriban is volt fogékonyság a „cigánybűnözés” politikai fogalmának bevezetésére. A társadalom többsége (71 százalék) már 1989-ben is úgy gondolta, hogy a cigányoknak döntő felelősségük van saját sorsuk alakításában – ez az állítás az ezredforduló idején (85 százalék) és 2011-ben (81 százalék) is népszerű volt. Két évvel ezelőtt egyébként a TÁRKI által megkérdezettek közül a legtöbben (68 százalék) a cigányok és nem cigányok közötti feszültséget tartották a legsúlyosabbnak az összes társadalmi feszültség közül. Ehhez képest 1989-ben 45 százalék mondta azt, hogy a cigány–nem cigány viszály gyakoribbá vált, 34 százalék szerint pedig nem változott.

Az adatokból kitűnik, hogy a többségi társadalom akkor és most is leginkább az integrált oktatás területén „megengedő” a romákkal szemben: a rendszerváltás idején 71 százalék helyeselte a magyarokkal közösen történő oktatásukat, ez a szám ma 82 százalék. Krekó Péter szerint ugyanakkor nem világos, hogy mindez csak egy „elméleti” támogatás, vagy akkor is megmarad, ha a megkérdezett személy gyermeke konkrétan egy osztályba kell hogy járjon romákkal. Mindenesetre a politikusok számára nemcsak az integrált oktatás társadalmi támogatottsága lehet mérvadó egy romaprogram kidolgozása esetén, hanem a pozitív diszkrimináció elutasítása is. Ez persze nem feltétlenül függ össze a rasszizmussal, hiszen az egy politikafilozófiai kérdés is, hogy célravezető-e az átlagosnál nagyobb támogatást adni a hátrányos helyzetűeknek, jelen esetben a cigányoknak. 1989-ben erre a kérdésre mindössze 6 százaléknyi igenlő válasz született, az ezredfordulón 15 százalék volt a támogatók aránya, 2011-ben pedig 11 százalékra csökkent ez a szám.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!