hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Távol Angliától
Társadalomszerkezet magyar módra

2013. 04. 25.
Hét osztályba sorolták a mai angol társadalmat egy nagyszabású felmérés alapján. Magyarországon nem lehet egyértelmű képet alkotni a társadalom rétegződéséről, már csak azért sem, mivel az nagyon kevéssé átlátható, rendkívül kevés adattal rendelkezünk róla. Ezt a politikusaink messze­menőkig ki is használják, akik szeretik a saját szájízük szerint kategorizálni a társadalmat.

A mai angol társadalomról adott újszerű képet a BBC-n keresztül 2011-ben lefolytatott online kérdőíves kutatás, melyben 160 ezer válaszadó vett részt. A Népszabadság által is ismertetett felosztás elveti a felső, közép- és alsó osztály tradicionális hármasát, s helyette hét osztályra bontja az angol társadalmat, olyan szempontok mentén, mint például lakossági megtakarítások, lakástulajdon, kapcsolathálók jellege vagy szabadidő-eltöltési szokások. A szakemberek szerint az emberek helyzetét ma nemcsak a képzettség, foglalkozás és anyagi helyzet határozza meg, sokkal inkább az ezzel ma már kevésbé szorosan összefüggő társadalmi, kulturális és gazdasági szempontok.

A hét osztály tetején a szűk, privilegizált „elit” található, amely a lakosság 6 százalékát adja, és legalább 140 ezer font (körülbelül 50 millió forint) spórolt pénzzel, széles körű kapcsolati hálóval és élvonalbeli egyetemi diplomával rendelkezik. A másik pólus a bizonytalan egzisztenciájú legszegényebb réteg, a társadalom 15 százaléka, akinek évi nettó fizetése 8000 font (2,85 millió forint), legfeljebb 800 font megtakarítása van, és egyharmaduk diplomás. A társadalom tartóoszlopa a 25 százalékot kitevő, biz­tos egzisztenciával rendelkező hagyományos középosztály, évi közel 17 millió forintnyi családi jövedelemmel és kifinomult ízléssel. Ezt követi a „technikai középosztály”, amely anyagilag jó helyzetben van ugyan, de kulturális érdeklődés és kapcsolatrendszer tekintetében elmarad a fölötte állóktól. Az alatta lévő „új, feltörekvő munkásosztály” ezzel ellentétes módon kulturális és kapcsolati téren viszonylag pozitívan áll, de anyagi helyzete labilis. Ezt követi a jellemzően az idős korosztályból álló „klasszikus munkásosztály”, melynek harmincas éveit taposó utódai már köztes helyzetűek: jellemzően a szolgáltatóiparban dolgoznak, jelentős részük többgenerációs bevándorló.

„A brit kutatással kapcsolatban három tényezőt érdemes kiemelni. Egyrészt az angol társadalom hagyományos módon az önképében és az intézményes rendjében is egy osztálytár­sadalom. A magyarokban nincsenek ilyen, in­tézményesült osztályokhoz kötődő elvárások” – mondta el érdeklődésünkre Krémer Balázs szociológus. A gondolkodásmódot illusztrálandó megemlítette: egyszer egy angol professzorral járta a hazai cigánytelepeket, aki elegáns öltönyt és tottenhames sálat viselt, és a kérdésre, miszerint ennek a klubnak a drukkere-e, azt felelte: „A futball az a művészeti ág, amelyben a munkásosztály a legmagasabbra vitte.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!