hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jönnek a törökök
Milliárdos támogatás a baranyai muszlim emlékhelyeknek

2013. 02. 14.
„A török kor emlékei meghatározóak Pécs kultúrájában. 2010-ben Ziya Azazi a dzsámi előtt járta dervistáncát, a városháza tornyából pedig több mint háromszáz év távlatából felcsendült a müezzin éneke” – írja a 2010 Pécs Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat összefoglaló füzete. A török kultúra pedig tovább árad Pécs városa felé, annak a kormányközi megállapodásnak köszönhetően, melyet a török miniszterelnök legutóbbi magyarországi látogatása során kötött a két állam. Ha a milliárdos tervek megvalósulnak, a müezzin hamarosan ismét minaretből szólíthatja imára a városba zarándokló muszlim híveket.

Radzsep Tajjip Erdogan a kereskedelmi és az energiaszektort érintő kérdések mellett a kulturális kapcsolatok elmélyítéséről is tárgyalt Orbán Viktorral a múlt héten. A konzultáció eredménye egy kölcsönös szándéknyilatkozat lett, mely szerint a török állam jelentős összeggel támogatja kilenc kiemelt magyarországi oszmán műemlék renoválását. Az ezt deklaráló konkrét megállapodást a Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviselői az Országházban írták alá. Az egyezményben szereplő építmények kétharmada Baranya megyében, pontosabban Pécsett és Szigetváron található. A török állam csupán ebben a két városban összesen 1,6 milliárd forintot kíván elkölteni a török eredetű épületek felújítására.

„Pécs esetében három helyszínen valósulhat meg egymilliárdos felújítás  török finanszírozásban: a Jakováli Hasszánról elnevezett Kórház téri dzsámi minaretjét tennénk rendbe, Idrisz Baba türbéje kapna teljes felújítást, a legnagyobb beruházás pedig a Kazinczy utcában lévő Ferhád Pasa dzsámiját érintő rekonstrukció és bemutathatóvá tétel” – számolt be a Heteknek a részletekről a megyeszékhely polgármestere, hozzátéve, hogy utóbbi helyén kulturális és idegenforgalmi központot hoznának létre hotellel, fürdővel és egy török termékeket árusító bolttal. Páva Zsolt érvelése szerint városában szinte valamennyi történelmi kor lenyomata megtalálható, így ezek ápolása építészeti, urbanisztikai szempontból éppen annyira jelentős, mint gazdasági-turisztikai megfontolásból. És így nyilatkozott a pécsi műemlékek állapotát már tavaly felmérő isztambuli szakértő csoport vezetője is, amikor kijelentette a Kossuth Rádiónak, hogy országa érdekelt a több száz éves épületek rekonstrukciójában.

Az államközi megállapodásról szóló első hírek arról számoltak be, hogy a „szent életű” Idrisz Baba sírboltját iszlám zarándokhellyé kívánja alakítani a török fél, sőt a polgármestert idézve a Kossuth Krónika is erről tudósított. Páva Zsolt cáfolta lapunknak az értesülést, mondván: „Csupán az épített örökség felújításáról, bemutatásáról van szó, s nem elsősorban törököknek, hanem mindenkinek”. Egyébiránt szerinte üdvözölni kell, hogy van olyan ország, amely a határain túl található emlékhelyek felújítására minden komolyabb elvárás nélkül pénzt áldoz. Ami pedig a nagyszabású projekt „műszaki és funkcionális tartalmát” illeti, az – a városelő tájékoztatása szerint – a későbbi egyeztetések során válik véglegessé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!