hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az urdut is díjazza a piac
Interjú Borsodi Csabával, az ELTE rektorhelyettesével a bölcsészet­tudomány és a kultúra helyzetéről

2013. 02. 21.
Miért jó, ha beszélem a pastut, az urdut, az albánt vagy a katalánt? Mihez kezd egy assziriológus? Kereshet pénzt egy bölcsész? Az internet miatt máshogy tanulunk? Verseny­társa az ELTE-nek a Pázmány? Honnan jött a Jobbik?  – Dr. habil. Borsodi Csabával, az ELTE oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektor­helyette­sével, a Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének igazgatójával többek között ezekről is beszélgettünk.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara az ELTE legnagyobb kara, az országos kari rangsorokon (HVG) idén is az első helyet foglalta el. Mit jelent ez pontosan? Mi alapján történt az értékelés?

– A Magyarországon működő karok összehasonlítására a Heti Világgazdaság 2006 óta készít rangsorokat – 168 kar volt a legtöbb, amit eddig egybevetettek –, s  azóta folyamatosan az ELTE BTK az első, vagyis a legjobb hazai kar. A besorolásnál a hallgatói és oktatói kiválóságot veszik figyelembe: hány minősített oktatója van a karnak, a felvett hallgatók mekkora pontszámmal kerülnek be, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon milyen helyezéseket érnek el. Ezenkívül a korábbi években olyan hallgatókat is megkérdeztek, akik más egyetemekre is jártak, és – az értékelés szerint – ők is azt mondták, hogy a mi képzéseink a legjobbak. 

A közvélekedés szerint bölcsészetet nem igazán érdemes tanulni, mert nem pénzkereső szakma. Van egyfajta társadalmi lekicsinylés is a bölcsészek felé. Miért jönnek ide mégis tömegével a fiatalok?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!